Israel: Atomaftalen med Iran er en trussel

Israels premierminister samler sit sikkerhedskabinet. Han ser atomaftalen med Iran som en trussel mod Israel.
Isreals premierminister, Benjamin Netanyahu, ser atomaftalen med Iran som en trussel mod Israel. Han indkalder derfor sine ministre til hastemøde.
Isreals premierminister, Benjamin Netanyahu, ser atomaftalen med Iran som en trussel mod Israel. Han indkalder derfor sine ministre til hastemøde. Foto: Debbie Hill/AP

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har fredag indkaldt ministre og øvrige medlemmer af sit sikkerhedskabinet til hastemøde.

På mødet vil Netanyahu drøfte den aftale, der torsdag blev indgået om Irans atomprogram.

I en telefonsamtale med den amerikanske præsident, Barack Obama, sent torsdag aften, betegnede Netanyahu aftalen som en trussel mod Israels eksistens.

Han mener, at aftalen legitimerer det iranske atomprogram, styrker den iranske økonomi og "vil øge Irans aggression og terror i hele Mellemøsten og derudover", lyder det i en meddelelse fra Netanyahus kontor.

Torsdagens aftale betragtes som et betydeligt gennembrud i den 12 år lange strid om det iranske atomprogram.

Iran hævder, at programmet udelukkende tjener fredelige formål, mens særligt Israel og USA har haft Iran mistænkt for i hemmelighed at forsøge at udvikle atomvåben.

Både Netanyahu og andre israelske toppolitikere har tidligere givet udtryk for, at Israel er klar til at gennemføre militære angreb på iranske atomfaciliteter for at sikre, at Iran ikke udvikler en atombombe.

På fredagens sikkerhedsmøde deltager både nogle af Netanyahus ministre samt højtstående embedsmænd og sikkerhedseksperter.

Der er ikke umiddelbart flere oplysninger om mødet.

/ritzau/dpa

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.