Islamist tiltalt for dagpenge-fusk: Det var altså ikke med vilje

Den danske talsmand for den islamiske forening Hizb ut-Tahrir er tiltalt for fusk med dagpenge. Selv forklarer han, at sagen beror på fejl fra hans side på grund af stress.
Junes Mads Kock Johansen er født og opvokset i Danmark. Han har de seneste år repræsenteret den islamiske forening Hizb ut-Tahrir.
Junes Mads Kock Johansen er født og opvokset i Danmark. Han har de seneste år repræsenteret den islamiske forening Hizb ut-Tahrir. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/Arkiv

Talsmand for Hizb ut-Tahrir Junes Mads Kock Johansen er anklaget for at få udbetalt dagpenge, han ikke var berettiget til. Selv betegner han sagen som banal.

Den 36-årige Junes Mads Kock Johansen, der er født og opvokset i Danmark, har de senere år fungeret som talsmand for den islamiske forening Hizb ut-Tahrir, der blandt andet har opfordret muslimer til ikke at stemme ved folketingsvalg.

Nu står han anklaget for socialt bedrageri, da han har fået udbetalt dagpenge, mens han drev virksomhed ved siden af, skriver Berlingske.

Ifølge anklageskriftet, som Berlingske har fået aktindsigt i, skulle Junes Mads Kock Johansen have ’afgivet urigtige eller vildledende oplysninger eller fortiet oplysninger med henblik på at opnå en uberettiget udbetaling til sig selv eller andre…’

Ifølge anklagen skulle talsmanden uberettiget have fået udbetalt 103.676 kroner, skriver Berlingske.

Talsmand: Banal sag

I en statusopdatering på Facebook skriver Junes Mads Kock Johansen, at de uretmæssige udbetalinger af dagpenge beror på en fejl fra hans side.

”Det er korrekt at jeg i en periode mellem 2009 og 2010 havde selvstændig virksomhed og fik udbetalt dagpenge samtidig, men dette er fuldt ud lovligt så længe man overholder visse krav (hvilket jeg gjorde). Fejlen (som jeg gerne vil påtage mig) opstod da jeg lukkede én og stiftede en anden virksomhed. I denne stressede periode lavede jeg nogle fejl og overskred bl.a. tilsyneladende det samlede antal uger man kan benytte denne ordning. Da jeg blev gjort opmærksom på dette(5 år efter) aftalte jeg straks en tilbagebetaling med a-kassen. Dog er det åbenbart sådan at a-kassen (ifølge egne regler) skal politianmelde alle sager over 20.000 kr, så de prøves for retten, og her står vi så,” skriver Junes Mads Kock Johansen på Facebook.

Intet vil stoppe os

På Facebook fastslår han også, at sagen ikke kommer til at påvirke hans engagement i Hizb ut-Tahrir.

”Jeg forventede at nogle medier og andre indebrændte hadefulde eksistenser ville forsøge at bruge en så banal sag som denne, til at angribe min troværdighed og dermed Hizb ut Tahrir. 
Hvis nogle skulle tro at dette skulle få mig til at dukke hovedet eller sænke min stemme eller at det på nogen måde skulle skade et så mægtigt parti som Hizb ut Tahrir, så bliver i meget skuffede... Der er forsøgt med ting der er langt værre forskellige steder i verden, men intet har stoppet os og intet vil,” skriver han.

Konverterede til Islam

Junes Mads Kock Johansen, der bor på Nørrebro, er uddannet ingeniør. Han konverterede til Islam, da han var 24 år gammel og fungerer som talsmand for Hizb ut-Tahrir i Skandinavien.

Foreningen Hizb ut-Tahrir er flere gange forsøgt erklæret ulovlig i Danmark af blandt andet Socialdemokratiet, Liberal Alliance og SF på grund af foreningens kontroversielle holdninger, som for eksempel ønsket om afskaffelse af demokratiet. Men rigsadvokaten, der har undersøgt om det er muligt at opløse foreningen, erklærer, at den ikke-voldelige forening er lovlig efter dansk lov.

Der skulle falde dom i sagen mod Junes Mads Kock Johansen i Københavns Byret idag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.