Isa Mustafa er ny regeringschef i Kosovo

Ventetiden er slut. Et halvt år efter valget har Kosovo fået en ny regering.

Parlamentarikerne i Kosovo har stemt, og et flertal af dem støtter den nye regering.

Dermed har Kosovo langt om længe fået en regering efter valget den 8. juni.

Den erfarne politiker Isa Mustafa, 63 år og økonom, er ny premierminister.

73 parlamentarikere stemte for regeringen, der er dannet på grundlag af en koalitionsaftale mandag, mens 38 medlemmer af parlamentet stemte nej.

Aftalen blev indgået mandag mellem den konservative Mustafas Demokratiske Liga og centrumvenstrepartiet Demokratisk Parti, der ledes af tidligere premierminister Hashim Thaci.

Der er desuden et par mindre partier med i koalitionen.

Thaci, der nu er Kosovos nye vicepremierminister og udenrigsminister, ventes i øvrigt at stille op til posten som landets præsident ved valget i 2016.

Kosovo har overvejende en albansk befolkning, men der er et serbisk mindretal.

I 2008 erklærede Kosovo sin uafhængighed fra Serbien. Det var ni år efter, at Kosovo kæmpede en krig for at slippe fri af Serbien.

En krig, hvor det internationale samfund greb ind for at standse serbiske overgreb mod den albansksprogede befolkning, og som også førte til, at FN udstationerede soldater i Kosovo.

Siden da har Kosovo og Serbien efter EU-mægling accepteret at normalisere forholdet til hinanden, men Serbien påberåber sig fortsat suverænitet over Kosovo.

De fleste EU-lande, herunder Danmark, anerkender Kosovo som selvstændig stat.

Vesten har opfordret Kosovos politikere til at danne en koalitionsregering, der kan klø på med reformer, slå ned på korruption og også fortsætter med at søge at få et normaliseret forhold til Serbien.

Men regeringen har noget at se til. En tredjedel af de 1,7 millioner indbyggere er arbejdsløse, og omkring 40 procent lever i fattigdom.

Kosovo regnes for en af Europas fattigste regioner.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.