Irma fjerner politisk skilt: "Helt uacceptabelt"

Det provokerende Irma-skilt på Østerbro hittede på Facebook. Det henviste til den aktuelle indfødsretsprøve. Nu er skiltet fjernet efter ordre fra toppen.
Den berømte og besungne Irmahøne ved næppe heller, hvornår Carl Nielsen er født
Den berømte og besungne Irmahøne ved næppe heller, hvornår Carl Nielsen er født Foto: Brian Bergmann, Scanpix

- Vores jordbær har ingen anelse om, hvornår Carl Nielsen er født, men de er danske alligevel. 1 bakke for 28 kroner.

Sådan stod der på et skilt foran en Irma-butik på Østerbrogade 135. Teksten refererer til den danske indfødsretsprøve, der er afgørende for, om ansøgeren kan blive dansk statsborger.

I et af testens spørgsmål skal man svare på, hvornår den danske komponist er født. Og skiltets forfatter mener angiveligt ikke, at det svar bør have betydning for, om en person kan blive dansk statsborger. 

Men det er helt uhørt, at der bliver skiltet med politiske holdninger i Irmas butikker, siger direktør i Coop, som Irma er en del af.

- Det er klart imod vores retningslinjer. Man må ikke komme med politiske eller personlige ytringer i butikkerne, så enkelt er det. Det er helt uacceptabelt, siger Informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen til Dr.dk.

Derfor har Coop fjernet skiltet.

 

Gik viralt på Facebook

Opmærksomheden omkring skiltet begyndte, da De Radikales Jens Rohde, medlem af Europaparlamentet, delte et fotografi af skiltet på sin Facebook-side.

- Klasse, Irma!, skrev han.

16.000 reagerede positivt. Over 2500 delte fotoet af skiltet.

I kommentarerne er der generelt konsensus om, at prøven er irrelevant. At Carl Nielsens fødselsdag og Olsen-Bandens premiereår ikke skal være afgørende for, om en udlænding kan få dansk statsborgerskab.

- Der er mange danskfødte, som heller ikke kan svare på det. Mange af spørgsmålene er netop (stillet, red.), for at så mange som muligt skal dumpe til prøven, skriver Oddvar Johansen på Jens Rohdes Facebook-side.

Ukendt gerningsmand

Irma er lige nu ved at undersøge, hvem der har sat skiltet op. Om det er en medarbejder eller en udefra, aner informationsdirektøren intet om.

- Vi kan ikke sige med sikkerhed, hvem der har gjort det. Man kan godt komme let til skiltene, så det kan også være en, der ikke arbejder i Irma, der har sat det op, siger Jens Juul Nielsen til Dr.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.