Investerede 10.000 i lokalt bageri: Vi var godtroende
En gruppe investorer troede, de skulle være med til at skabe nye små virksomheder i lokalområdet, men blev ført bag lyset.
Det økologiske bageri Nordisk Brødhus blev et stort hit på Nørrebro i København. En gruppe lokale investerede hver 10.000 kroner i en andel, men kort efter begyndte det hele at falde fra hinanden.
Det økologiske bageri Nordisk Brødhus blev et stort hit på Nørrebro i København. En gruppe lokale investerede hver 10.000 kroner i en andel, men kort efter begyndte det hele at falde fra hinanden. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø, Scanpix/arkiv


En gruppe idealistiske mennesker på Nørrebro i København har måttet se deres investering forsvinde i et hav af brudte løfter og økonomisk kaos.

Det voldsomt populære bageri og spisested Nordisk Brødhus solgte i begyndelsen af 2014 andele til 10.000 kroner stykket. Visionen var en helt ny andelsbevægelse omkring Rantzausgade, med små lokalt forankrede virksomheder. Men investorerne fik hverken medbestemmelse eller så meget som et bevis på deres investering.

- Fra starten var vi godtroende. Man vidste jo, at ejeren havde alles opbakning. Vi skulle nok have det undersøgt det mere inden, siger Rasmus Boysen Schmidt til Avisen.dk.

Han bor tæt ved det nu lukkede Nordisk Brødhus og var rigtig glad for stedet. Derfor valgte han at investere i en andel og gå med i den nyoprettede bestyrelse.

- Jeg synes, det var en fed tanke, at gøre det for at skabe noget lokalt. Det var ikke for at tjene penge på nogen måde, siger han.

Advokaten sprang fra

På det tidspunkt havde ejeren af Nordisk Brødhus, Lennart Ribers, også en restaurant. Begge steder havde et lille, økologisk udvalg, rustikke omgivelser og uformel betjening.

Visionen var at udvide og åbne for eksempel et økologisk supermarked, et lille mejeri og måske en slagter. Alt sammen med lokale kræfter, lokale produkter og lave priser.

Det var noget, man gik ind i for de gode visioner. Derfor var der måske ikke så mange bekymringer ved, at det med papirerne haltede bagefter, mener Rasmus Boysen Schmidt.

- For at være helt ærlig, så fik vi ikke ret meget at vide. I starten var der meget snak om ejerskiftebreve og papirer. Men de blev aldrig lavet, fortæller han.

Advokaten, som skulle stå for det, sprang på et tidspunkt fra, fordi han ikke havde fået sit honorar.

I det hele taget oplevede Rasmus Boysen Schmidt, at der var megen snak og løfter fra indehaveren, som aldrig blev til noget. I nabohuset til Nordisk Brødhus åbnede de et økologisk supermarked, Spigo. Han troede, at han som andelshaver og bestyrelsesmedlem skulle være med til beslutninger og hjælpe med rådgivning, da han selv er køkkenchef.

- Det forsvandt fuldstændigt. Hver gang, nogen åbnede munden med kritik, blev der sagt, at det skal folk ikke blande sig, det er hans forretning, fortæller Rasmus Boysen Schmidt.

Ejeren forsvandt pludselig

Han er ikke i tvivl om, at Lennart Ribers har haft gode intentioner fra starten og har arbejdet hårdt for at bygge projektet op. Så hårdt, at han flere gange var ved at gå ned med flaget.

- Sidste år var han pludselig væk 7-8 uger. Han skulle finde sig selv, og det er jo også i orden. Det er bedre end at gå psykisk ned, siger Rasmus Boysen Schmidt.

Men efterfølgende begyndte en lang række af problemer, fortæller han.

- Det hele faldt fra hinanden. Der var åbent, men det var meget spontant. Der var ikke længere rigtigt styr på noget, halvdelen af varerne fandtes ikke mere og så videre.

Til gengæld kom der en stadigt stigende strøm af historier fra Lennart Ribers om nye projekter, der ville skaffe penge i kassen.

- Lige pludselig skal han til Lolland og arbejde for Meyer for en million kroner, leje Spigo ud i et år og sådan nogle ting. Han er ufatteligt god til at fortælle, og hvad der er sandt og ikke er, det ved jeg ikke helt. Men han har løjet mange gange over for den her bestyrelse. Til sidst er det svært at have nogen tillid, siger Rasmus Boysen Schmidt.

Ikke helt efter bogen

Da bestyrelsen af andelshavere begyndte at forlange noget konkret fra Lennart Ribers, stoppede han med at komme til møderne.

- Jeg ved ikke, om han bare har forsøgt at købe sig tid, og ledt efter en eller anden vej ud, siger Rasmus Boysen Schmidt.

Som køkkenchef er han godt klar over, at nogle af de ting, der er foregået omkring indkøb af for eksempel kød, ikke har været helt efter bogen. Han har også hørt rygter om en del salg uden for kasseapparatet, men erkender, at han nok aldrig får svar på alt om, hvad der er foregået.

I lang tid var den officielle forklaring, at Nordisk Brødhus snart ville genåbne i nye lokaler, men det tror Rasmus Boysen Schmidt ikke på. Bestyrelsen har selv kontaktet udlejeren af de påståede nye lokaler, og der er ikke lavet nogen aftale.

Lennart Ribers er blevet stævnet i byretten af tre tidligere bagere, som ikke har fået løn.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.