Ingen penge til løn: Nu går ansatte i krig mod DSB

DSB's topledelse har ikke afsat en krone til medarbejdernes individuelle lønforhandlinger. Nu har medarbejderne fået nok og går i krig mod ledelsen.
DSB's medarbejdere går med fagforbund bag sig i krig mod DSB's ledelse, som de mener, overtræder den overenskomst, de selv har underskrevet.
DSB's medarbejdere går med fagforbund bag sig i krig mod DSB's ledelse, som de mener, overtræder den overenskomst, de selv har underskrevet. Foto: Scanpix

DSB's topledelse afviser at forhandle om løn til de individuelle lønforhandlinger - de har nemlig ingen penge at dele ud af. Det er i strid med den overenskomst, DSB selv har underskrevet, mener flere fagforeninger. De utilfredse medarbejdere bringer nu sagen for en voldgiftsdommer, skriver Politiken.

Imod overenskomsten
DSB har ikke afsat en krone til de individuelle lønforhandlinger, som de skal afholde med de omkring 400 ansatte akademikere. DSB-ledelsen vil gennemgøre lønsamtalerne, som medarbejderen gennem overenskomsten har krav på, men det bliver ikke muligt at ændre på lønnen. Der er derfor tale om rene skinforhandlinger, som betyder, at DSB bryder et af de bærende elementer i overenskomsten. Det mener Ingeniørforeningen, Dansk Magisterforening og Dansk Jurist og Økonomforbund. De har alle nu fået nok af DSB og går sammen i kamp.

Via deres fælles hovedorganisation, Akademikerne, vil fagforbundene indbringe sagen for en faglig voldgift. Her skal det afgøres, om DSB går imod overenskomsten.

I sidste måned var parterne til et mæglingsmøde i Finansministeriet. Her bakkede Finansministeriet op om DSB's strategi. Og det overraskede fagforbundene.

"Det her er såre enkelt, medlemmerne har krav på individuelle lønforhandlinger og tillæg; det er hele omdrejningspunktet i vores ny løn-system. Hvis ledelserne i de offentlige virksomheder i høj fart løber fra de overenskomster, de selv har indgået, så kan jeg garantere, at det får stor betydning, når vi skal forhandle nye overenskomster til næste år", siger Morten Tiessen, der er formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, til Politiken.

'Rystende arrogant og uprofessionelt'
Og Morten Tiessen er forarget over DSB's ageren.

"Det er så rystende arrogant og uprofessionelt, at DSB-ledelsen på denne her måde undergraver sin egen troværdighed. Men hvis DSB-ledelsen holder fast i deres udlægning af virkeligheden, må vi jo se, hvem der er stærkest – og jeg minder i al stilfærdighed om, at vi ikke har tabt en eneste faglig tvist, i al den tid jeg har været ingeniør. Vi trækker kun sabelen, når vi har en vis sikkerhed for at vinde", siger Morten Thiessen

Også Ingrid Stage, der er formand for Dansk Magisterforening har en klar holdning til DSB's adfærd.

"Det, der gør denne sag provokerende, er jo også, at DSB er en statslig virksomhed. Og så er situationen jo tilmed den, at medarbejderne gennem længere tid har været tvunget til at løbe rigtig stærkt, fordi der er gennemført flere fyringsrunder. Derfor har de ansatte en helt berettiget forventning om, at de også skal have en betaling for deres slid", sagde Ingrid Stage til Politiken i foråret. Dengang havde hun en klar forventning om, at DSB ville komme på bedre tanker og ændre standpunkt, men det skete ikke.

DSB's personaledirektør, Susanne Mørch Koch, understreger, at DSB's medarbejdere er i deres gode ret til at indbringe sagen for en voldgiftsdommer, men mener ikke, at DSB bryder overenskomsten.

"Vi mener fortsat ikke, at vi bryder overenskomsten. Vi følger de centrale statslige overenskomster, men det er korrekt, at der ikke er afsat midler til en generel individuel lønregulering både i 2013 og 2014. Og det er simpelthen, fordi vi har været igennem et stort økonomisk turn-around-program, der skal give DSB en sund økonomi. Den proces indebærer, at vi afskediger og nedlægger omkring 1.000 stillinger over tre år. Vi synes, det er udtryk for økonomisk ansvarlighed, at man i en svær periode udviser løntilbageholdenhed, så vi kan komme tilbage på et sundt spor igen", siger Susanne Mørch Koch.

Kilde: Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.