Ingen overenskomst: Stort moskébyggeri trues af blokade

Det kan koste en ufrivillig pause i byggeriet en af en moské på Vibevej i København, hvis ikke et polsk murerfirma tegner en dansk overenskomst. 3F truer med faglig blokade.
Byggeriet af en moské på Vibevej i København trues nu af en faglig blokade, hvis ikke et polsk murerfirma tegner overenskomst med sine ansatte.
Byggeriet af en moské på Vibevej i København trues nu af en faglig blokade, hvis ikke et polsk murerfirma tegner overenskomst med sine ansatte. Foto: Scanpix

En blå kuppel og to 32 meter høje blå og guldudsmykkede minareter troner over byggepladsen på Vibevej i Københavns nordvestkvarter. Hvis alt går efter planen, indvies Danmarks største shiamuslimske moské i løbet af efteråret. Men en faglig blokade fra byggefagforeningerne i København truer med at forsinke et af de senere års mest omdiskuterede moskébyggerier, der foreløbig har været i gang i tre år. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Et polsk murerfirma er i øjeblikket ved at lægge marmorfliser, og fagforeningen 3F er utilfreds med, at firmaets seks ansatte ikke er omfattet af danske løn- og arbejdsvilkår. Fagforeningen har derfor sendt et konfliktvarsel til firmaet. Hvis ikke det polske firma inden den 13. august tegner en dansk overenskomst med sine ansatte, kan resultatet blive en blokade og en ufrivillig pause i byggeriet.

"Vi har besøgt byggepladsen og forklaret det polske firma om det danske arbejdsmarked og reglerne om det såkaldte danske RUT-register for udenlandske firmaer, som firmaet heller ikke var registreret i. Det blev de så dagen efter. Firmaet fik en tænkepause, men de mødte ikke op, da en aftale om overenskomst skulle underskrives," fortæller faglig sekretær Robert Olejnik fra fagforeningen 3F til Kristeligt Dagblad. Hvis ikke det lykkes at få tegnet overenskomst, overvejer 3F ifølge Robert Olejnik at organisere en blokade af byggepladsen.

Det polske murerfirma har til Robert Olejnik oplyst, at nogle af de ansatte tjener godt 15.000 kroner om måneden for at arbejde 46 timer om ugen over seks dage. Derudover får de dækket transport samt kost og logi i to lejligheder.

Moskéen på Vibevej er en af i alt tre store moskéer i Københavns nordvestkvarter. I juni 2014 åbnede Dansk Islamisk Råd en kombineret sunnimuslimsk moské og et kulturcenter i Rovsingsgade. Projektet er finansieret af rigmænd fra Qatar. I øjeblikket er Islamisk Trossamfund ved at samle 100 millioner kroner ind blandt danske muslimer til en ny sunnimuslimsk moské tegnet af arkitekten Henning Larsens tegnestue.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.