Ingen overenskomst? Dobbelt så stor risiko for en sur smiley
Risikoen for at få en sur smiley af Fødevarestyrelsen er dobbelt så stor for blandt andet slagter- og bagerforretninger uden overenskomst. Det viser en gennemgang af næsten 3.000 kontrolbesøg i fødevarebranchen.
Virksomheder uden overenskomst får langt flere sure smileyer end virksomheder med ordnede løn- og arbejdsforhold, viser en ny analyse.
Virksomheder uden overenskomst får langt flere sure smileyer end virksomheder med ordnede løn- og arbejdsforhold, viser en ny analyse. Kristian Brasen/Scanpix


Gode løn- og arbejdsvilkår og god fødevaresikkerhed og hygiejne følges ofte ad. Rent faktisk er andelen af fødevarevirksomheder med en sur smiley kun halvt så stor hos virksomheder med en overenskomst som hos virksomheder uden.

Det viser en ny gennemgang af Fødevarestyrelsens smileyordning, som Substans - et medlemsmagasin for fødevarearbejdere - har lavet.

En analyse af 2.971 kontrolbesøg fordelt på ni forskellige fødevarebrancher viser, at mens 2,4 procent af virksomhederne med en overenskomst har fået anmærkning og en sur smiley, så vender mundvigen nedad hos 4,8 procent af virksomhederne uden overenskomst.

Størst forskel hos bagerne

Den største forskel på glade og sure smileys ses i bagerbutikkerne.

Her får 2,8 procent af virksomhederne med overenskomst en anmærkning af Fødevarestyrelsen. Har virksomheden ikke overenskomst, stiger tallet til 7,4 procent.

Både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer i fødevarebranchen mener, at undersøgelsen understreger fordelene ved at have en overenskomst.

- Når en virksomhed har ordnede forhold hele vejen igennem, så kommer det ikke bare medarbejderne til gode, men også forbrugerne. Danmark er kendt for en tårnhøj fødevaresikkerhed, og det skyldes blandt andet, at vi har et organiseret arbejdsmarked med overenskomster, der sikrer medarbejderne gode løn- og arbejdsvilkår, siger Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, til Substans.

Det kan betale sig at have overenskomst

Hos brancheorganisationen Bager- og konditormestre i Danmark (BKD) er man glad for, at organiserede bagerbutikker får så få anmærkninger af Fødevarestyrelsen.

- Resultaterne viser, at det absolut kan betale sig at være medlem og have overenskomst. Vi kontakter medlemsvirksomheder en til to gange om året og vejleder dem i eventuelle nye regler. På den måde sikrer vi, at bagermestrene hele tiden er opdateret på ny lovgivning, og det er med til at sikre en høj fødevaresikkerhed, siger Hardy Christensen, formand for Bager- og Konditormestre i Danmark, til Substans.

Der findes fire forskellige smileys.

Den glade betyder ingen anmærkninger, mens den værste, en helt sur smiley, betyder, at virksomheden risikerer en bøde eller politianmeldelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.