Ingen områder 'fredet': Østergaard ønsker flere reformer

Flere reformer er en forudsætning for, at det økonomiske opsving kan blive langvarigt, mener den radikale leder, Morten Østergaard. Jeg har ingen tabuer, siger Østergaard, som er klar til skatte- og arbejdsmarkedsreformer efter valget.
Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard varmer op til flere reformer efter valget.
Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard varmer op til flere reformer efter valget. Thomas Lekfeldt/Scanpix

Skattereform, SU-reform, reform af førtidspension og fleksjob, kontanthjælpsreform, folkeskolereform, sygedagpengereform.

Regeringen har de sidste tre et halvt år haft travlt med at lave reformer. Så travlt, at statsminister Helle Thorning-Schmidt på et tidspunkt mente, at Danmark var gået "reform-amok".

LÆS MERE HER: Thorning til magtelite: Vi går reform-amok

Men hvis regeringen bliver genvalgt, så er lederen af De Radikale, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, klar til at lave endnu flere reformer.

- Jeg har ikke nogen tabuer. Det er arbejdsmarkedsreformer, det er skattereformer. Alle de ting kan blive bragt i spil, siger Morten Østergaard til Avisen.dk.

Forudsætning for et langvarigt opsving

Økonomi- og indenrigsministeren fremlagde tirsdag regeringens økonomiske redegørelse, som viser, at dansk økonomi er på vej ind i et opsving med højere vækst og øget beskæftigelse.

Forinden havde Morten Østergaard sammen med Helle Thorning-Schmidt fremlagt det, som mest af alt ligner et valgoplæg: En plan for, hvordan SR-regeringen frem mod 2020 vil fordele 39 milliarder kroner ekstra til velfærd.

LÆS OGSÅ: Sådan vil Thorning bruge 39 mia. kr. på velfærd

Men det er altså ikke kun gaver i form af flere penge til velfærd, der venter vælgerne, hvis Socialdemokraterne og De Radikale genvinder regeringsmagten.

Det er også nødvendigt med flere reformer, understreger Morten Østergaard.

- Det (flere reformer, red.) er ikke en forudsætning for den plan, vi har lagt frem for velfærden. Men det er en forudsætning for, at det her opsving kan blive langvarigt, siger han.

3 millioner danskere skal være i arbejde

Den radikale leder svarer ikke konkret på, hvilke reformer en genvalgt SR-regering vil prioritere i næste valgperiode. Men Morten Østergaard har tidligere blandt andet talt for, at pensionsalderen skal stige til 68 år i 2025, så tilbagetrækningsalderen følger danskernes længere levetid.

- Opgaven er at sikre, at vi bliver et samfund, hvor der altid er flere, der arbejder, end der skal forsørges. Jeg har sat ambitionen om, at mindst 3 millioner danskere skal være i arbejde. Der må vi kigge bredt og uden tabuer. Altså på skattepolitikken, på arbejdsmarkedsområdet, og der er der masser i vente, siger Morten Østergaard.

Han understreger samtidig, at det er takket være de mange reformer, som er gennemført, at regeringen har råd til at love ekstra milliarder til velfærd i de kommende år.

Ikke kun et spørgsmål om at fordele goderne

Ifølge økonomi- og indenrigsministeren er det netop, når opsvinget kommer, at regeringen skal sørge for at træffe de beslutninger, som på længere sigt kan skabe vækst i både den offentlige økonomi og den private sektor.

- Hvis vi igen ikke tager ved lære af fortiden, men bare lader stå til og tror, at det hele kommer af sig selv, og det kun er et spørgsmål om at fordele goderne, så overser vi de faresignaler, som man overså i 00'erne, og som gjorde, at krisen ramte dybere, end den havde behøvet, siger Morten Østergaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.