Ingen dagpenge - ingen julegaver: Færre pakker under træet i år

I flere danske hjem vil gaverne mangle under juletræet i år.
I familier med lav indkomst vælger hele otte procent i år at droppe julegaverne under træet helt, viser nye tal.
I familier med lav indkomst vælger hele otte procent i år at droppe julegaverne under træet helt, viser nye tal. Foto: Iris/arkiv

I flere danske hjem dropper man i år gaverne under juletræet.

En ud af 25 danskere køber i år ingen julegaver, og det er en fordobling i forhold til sidste år. Det viser en ny måling, som TNS Gallup har lavet for Nordea.

Og dykker man ned i tallene, er det især i hjem med en lav hustandsindkomst (under 300.000 kroner), hvor der skæres på gavebudgettet. Her bruger seks procent i år færre penge på gaver, mens hele otte procent dropper dem helt.

Det overrasker forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehman Erichsen, der har siddet med juleanalysen de sidste ti år. Hun fremhæver, at udviklingen er eskaleret de senere år. I 2014 var der fire procent, der droppede gaverne, i 2013 tre procent, mens blot en procent strøg gaverne helt i 2012.

Og det er meget påfaldende, lyder det fra Ann Lehmann Erichsen.

- Ser vi eksempelvis på madbudgettet til jul, kan vi se, at dem på de højeste indkomster bruger ekstra mange penge på mad i år. Det tyder på, at der er sket en polarisering, hvor det er den tunge ende, der vender nedad, siger hun til Avisen.dk.

Ingen dagpenge - ingen julegaver

Ann Lehmann Erichsen peger på, at de mindre julebudgetter blandt andet kan skyldes de mange, der er faldet ud af dagpengesystemet.

- Inden for de sidste par år har vi blandt andet hørt meget om dem, der er røget ud af systemet og ikke kan få dagpenge, kontanthjælp eller andre ydelser, fordi de ikke passer ind. Eller også er de bare røget ned på en meget lavere indkomst, som gør, at man virkelig bliver nødt til at prioritere, og så er gaver faktisk en af de ting, man kan stryge, hvis det endelig skal være. Man gør det nok ikke for sjov, men man gør det, siger hun.

Hun forudser, at mange af de hjælpeorganisationer, der hjælper med mad og gaver til de dårligst stillede familier, i år vil få endnu mere travlt.

- Med de tal, vi ser her, tror jeg, at der vil komme endnu mere pres på i år, lyder det fra forbrugerøkonomen.

Gode råd til en billig jul

Er man en af de familier, der har måtte spænde julelivremmen ind, har Ann Lehmann Erichsen et par råd til, hvordan man alligevel kan få julen i hus.

- Man skal selvfølgelig ikke bruge penge, man ikke har. Det er bare at gøre det værre, hvis man låner penge at købe gaver for. Men man kan måske starte med at sige til sig selv, at det bliver også jul til næste år. Forstået på den måde, at der kommer en jul, hvor der er bedre råd, siger hun.

Hun foreslår samtidig, at man kan vælge en alternativ tilgang til gaveræset, hvor man i stedet for at købe gaver til alle aftaler indbyrdes, at man trækker lod, så hver person kun køber gaver til en anden.

- Så er der en gave til hver, men så er det til gengæld en gave, hvor man har brugt tid på at overveje, hvad det skal være. Og så kan man jo sætte et loft på, hvor meget man på bruge, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun opfordrer også til, at man prioriterer imellem de forskellige arrangementer, man skal til i løbet af julen.

- Det koster måske lidt hver gang, og der kan man vælge at prioritere, hvad man deltager i. Og det man så deltager i, der er man 100 procent til stede og nyder det, foreslår hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.