Industrien forventer dårligere fremgang

De danske industrivirksomheder er blevet mere pessimistiske omkring fremtiden den seneste måned.
Industrien forventer ikke at fremtiden bliver så god, så man tidligere har spået.
Industrien forventer ikke at fremtiden bliver så god, så man tidligere har spået. Foto: Erwin Wodicka/Colourbox/ERWIN WODICKA - [email protected]

Stemningen blandt de danske industrivirksomheder er blevet en anelse dårligere den seneste måned, og virksomhederne er dermed blevet mindre positive omkring fremtiden.

Den såkaldte konjunkturindikator for industrien faldt til minus 9 i september fra minus 5 i august, og dermed er indikatoren på samme niveau som i slutningen 2009, hvor finanskrisen kradsede. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er samtidig det værste kvartal siden efteråret 2009, konstaterer Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea. Han vurderer, at urolighederne rundt omkring i verden, spiller ind.

- Den svage udvikling skyldes utvivlsomt konsekvenserne af konflikten mellem Rusland og Vesten over Ukraine, som har medført en tilsvarende svag udvikling på vores hovedmarked i Tyskland, siger han i en kommentar.

- Læg dertil usikkerheden omkring den tilspidsede situation i Mellemøsten, som også kan spille ind på forventningsdannelsen, vurderer Helge Pedersen.

Samme toner lyder fra Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken. Han vurderer, at industrien ikke for alvor vil være med til at sætte fart på det sløve økonomiske opsving.

- Givet de fortsat svage signaler, vi får fra euroområdet og især fra den tyske fremstillingssektor, er vi således ikke fortrøstningsfulde med hensyn til, at industrien står på spring til at bidrage positivt til den økonomiske udvikling i den kommende tid, siger Jes Asmussen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.