Industriarbejdere tager mere fædrebarsel: Årsagen er enkel

Fædre ansat i industrien tager mere barsel efter deres overenskomst er blevet lavet om.
Hvis man giver fædre bedre barselsrettigheder, tager de også mere barsel, viser nye tal.
Hvis man giver fædre bedre barselsrettigheder, tager de også mere barsel, viser nye tal. Colourbox

For tredje år i træk holder mandlige procesoperatører, møbelsnedkere og industriarbejdere stadigt flere dage fri med deres lille nyfødte, skriver Fagbladet 3F.

Det seneste år har mændene stået for 40 procent af den samlede forældreorlov inden for industrien. Dermed bruger fædrene to procent mere af orloven, end de gjorde året før, viser nye tal fra Industriens Barselsfond.

Den positive udvikling er et resultat af, at industriens overenskomst i 2012 gjorde det mere fleksibelt for mænd af holde forældreorlov, vurderer gruppeformand i 3F Mads Andersen.

- Der er slet ingen tvivl om, at når muligheden er der, så bruger mændene den. Og jo mere, det bliver udbredt des mere bliver det anerkendt, at mænd også holder forældreorlov, siger han.

Ifølge professor og ligestillingsforsker Anette Borchorst ved Aalborg Universitet, viser tallene også, at mænd nærmest tager barsel "af sig selv", når de får muligheden:

- Det er et udtryk for, at når mændene har rettighederne, og rettighederne er fleksible nok, så bruger de dem også. Men også, at det sker langsomt, siger Anette Borchorst.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.