Indsats i blinde: Ingen kender værdien af aktivering

Løntilskud og kurser får langtidsledige i beskæftigelse. Men om beskæftigelsesindsatsen samlet set har en positiv effekt kan videnskaben ikke svare på.
Videnskaben kan ikke svare på, om beskæftigelsesindsatsen samlet set har en positiv samfundsøkonomisk effekt.
Videnskaben kan ikke svare på, om beskæftigelsesindsatsen samlet set har en positiv samfundsøkonomisk effekt. Foto: Bente Jæger

Løntilskud og kurser får langtidsledige i beskæftigelse. Det konkluderer KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning) på baggrund af en stor gennemgang af forskning fra år 2000 og frem til i dag. Men om beskæftigelsesindsatsen samlet set har en positiv samfundsøkonomisk effekt kan videnskaben ikke svare på.

Det skriver Ugebrevet A4.

Ifølge seniorforsker Rasmus Højbjerg Jacobsen i Kora medregner forskningen ikke de negative effekter ved indsatserne. Eksempelvis er der en fastholdelseseffekt, som betyder, at ledige i aktiveringsforløb er mindre aktive på jobsøgningsfronten.

- Hvis man ikke har den effekt med i det samlede regnskab, så kan vi ikke sige, om det samlet set har en positiv effekt. Vi kan kun se på, hvordan den efterfølgende beskæftigelse er, siger seniorforsker i Kora, Rasmus Højbjerg Jacobsen til Ugebrevet A4.

Rasmus Højbjerg Jacobsen forklarer, at forskningen, som Kora har gennemgået, heller ikke ser på omkostninger ved indsatsen.

- Problemet er, at vi ideelt set gerne vil vide, om det er samfundsøkonomisk rentabelt. Men studierne ser typisk ikke på det element, siger han med henvisning til gennemgangen af forskning, som Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora, har udarbejdet for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Vikarierende beskæftigelsesordfører hos Liberal Alliance, Joachim B. Olsen mener, at beviset forgavnlige effekter hviler på et 'meget tyndt grundlag'.

- Marginalafkastet af den sidste milliard, vi bruger på det her område, er ikke-eksisterende. Den kunne bruges meget bedre på andre formål. Det kunne for eksempel være lavere selskabsskat, aktiebeskatning eller skat på arbejde, da vi ved, at det vil øge den strukturelle beskæftigelse, siger Joachim B. Olsen.

Formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau mener ikke, at man på baggrund af rapporten kan konkludere, at beskæftigelsesindsatsen giver røde tal i statens regnskab. Hun er overbevist om, at den aktive beskæftigelsesindsats er en økonomisk gevinst for samfundet som helhed, selvom Kora ikke har kunnet dokumentere det.

- Jeg vil gerne understrege, at en række af de initiativer, som sættes i gang, rent faktisk hjælper mennesker til at komme videre, siger hun til Ugebrevet A4.

Mens Kora ikke kan dokumentere den samlede samfundsmæssige gevinst, viser gennemgangen dog, at nogle indsatser er mere effektive end andre.

Ifølge Kora viser forskningen 'moderat evidens' for, at løntilskudsordninger kan få ledige hurtigere i beskæftigelse. Det fremgår også af rapporten, at særligt kurser, projekter og opkvalificering kan hjælpe til at få langtidsledige i job.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.