Indigneret Neergaard: Vi har svigtet folk på kontanthjælp

Alt for mange mennesker er blevet parkeret alt for længe på kontanthjælp, mener beskæftigelsesministeren og kritiserer kommunerne for ikke at gøre nok.
Foto: Scanpix

Kontanthjælpsmodtagere er blevet svigtet i årevis, fordi de ikke er blevet hjulpet videre fra kontanthjælpssystemet. Det siger beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen, i et interview med Ugebrevet A4.

- Det er helt forfærdeligt at opleve, at vi går og bryster os af at have et hurtigt, effektivt og velfungerende arbejdsmarkeds- og socialsystem, der er præget af en aktiv arbejdsmarkedspolitik, og så hører man igen og igen historier om mennesker, som af den ene eller anden grund er kommet på kontanthjælp, og som er endt med at være på ydelsen i årevis. Det er ikke acceptabelt, siger Jørn Neergaard Larsen til Ugebrevet A4.

Gennem de seneste år - også under den tidligere regering - er der indført en lang række reformer, som burde sikre, at man tager sig af de mennesker, som reelt er syge, så de for eksempel kan komme videre på ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension.

Men Jørn Neergaard Larsen konstaterer, at mange alligevel bliver fastholdt på kontanthjælp. Derfor retter han en hård kritik mod kommunerne, som han ikke mener giver kontanthjælpsmodtagere den tryghed, at de har krav på. Enten ved at sikre dem hjælp til at komme tilbage i arbejde eller til at få behandling og støtte til deres problemer og en afklaring på, hvad der så skal ske.

- Jeg bliver indigneret over, at vi har ladet dette svigt stå på. Mennesker på kontanthjælp har krav på at få hjælp til at komme i job, hvis de har en jobkapacitet. Eller krav på at få hjælp til at få behandlet eller håndteret de udfordringer, de står med. Det er det, vi har kommunerne til på dette område, siger beskæftigelsesministeren.

Kommunerne erkender, at udfordringen er stor.

- Kommunerne arbejder hver eneste dag hårdt på at få flere ud på arbejdsmarkedet, ikke mindst ved at styrke samarbejdet med virksomhederne. Langt flere – også blandt kontanthjælpsmodtagere – kommer i dag i jobtræning eller praktik i private virksomheder. Men det er en udfordring, vi ikke kan løse alene i jobcentrene. Vi skal have virksomhederne med,  siger Thomas Kastrup-Larsen (S), formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget. 

Hurtig hjælp

Kontanthjælpssystemet er det basale sikkerhedsnet for mennesker i Danmark, fastslår Jørn Neergaard Larsen.

- Men kontanthjælpen er og skal forvaltes som en midlertidig ydelse, og det betyder, at så snart man kommer på kontanthjælp, så har kommunen en forpligtelse til at tage stilling til, hvordan disse mennesker skal have hjælp, siger Jørn Neergaard Larsen.

Ifølge beskæftigelsesministeren er omkring en tredjedel klar til at tage et almindeligt arbejde eller til at starte på en uddannelse. Det skal de hurtigst muligt have støtte til at komme i gang med.

- Andre kan have sociale, familiemæssige eller helbredsmæssige udfordringer, som der skal tages hånd om forud for eller parallelt med, at man får de pågældende hjulpet tilbage til arbejdsmarkedet. Og så er der desværre også mennesker på kontanthjælp, der helbredsmæssigt er udfordret i en sådan grad, at man fra kommunernes side af bør få dem visiteret til et ressourceforløb eller direkte til førtidspension, siger Jørn Neergaard Larsen.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen mener, at kommunerne skal blive mere effektive til at få kontanthjælpsmodtagerne videre fra kontanthjælp - både i respekt for de skatteydere, der betaler kontanthjælpen, men også i respekt for de mennesker, der af vidt forskellige grunde kommer ind i kontanthjælpssystemet.

Det forsøger kommunerne ifølge Thomas Kastrup-Larsen også på.

- Der er især skabt rigtig mange fleksjob til borgere, som ellers ville havde fået førtidspension, og det er vi i kommunerne meget stolte over. Mange af disse borgere kommer netop fra kontanthjælp og andre sociale ydelser. Der er sikkert stadig nogen i gruppen af langvarige kontanthjælpsmodtagere, som kunne komme i betragtning til et ressourceforløb eller fleksjob, og det skal kommunerne naturligvis være gode til at vurdere, siger han.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.