Overrasket? Kvindelige ledere giver større profit

Undersøgelse af 34.000 europæiske virksomheder viser, at det lønner sig at have kvindelige topledere.
Kvinder i virksomhedernes topledelse har en positiv effekt på indtjeningen, viser undersøgelse fra Den Internationale Valutafond, der selv har en kvinde som øverste chef, Christine Lagarde. Arkivfoto.
Kvinder i virksomhedernes topledelse har en positiv effekt på indtjeningen, viser undersøgelse fra Den Internationale Valutafond, der selv har en kvinde som øverste chef, Christine Lagarde. Arkivfoto. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Er man som virksomhedsejer utilfreds med indtjeningen, er der tilsyneladende en nem løsning på problemet: Bare få nogle flere kvinder ind i ledelsen.

Det er konklusionen på en stor undersøgelse fra Den Internationale Valutafond (IMF) omfattende tusindvis af europæiske virksomheder.

IMF har ifølge Berlingske analyseret to millioner virksomheder i 34 europæiske lande og når frem til, at virksomheder med flere kvinder i direktion og bestyrelse er mere lønsomme.

Forskergruppen, heriblandt den danske økonom Lone Christiansen, har undersøgt effekten af kvinder i topledelsen på en række indtjeningsparametre.

- På alle målepunkter performer de virksomheder bedre, som har flere kvinder blandt beslutningstagerne, siger hun til Berlingske.

Konkret viser undersøgelsen, at hvis én mand i det øverste ledelseslag udskiftes med en kvinde, så er virksomhedens lønsomhed op til otte procent bedre.

Sammenhængen mellem indtjening og kvinder i topledelsen har været debatteret før, og forskere er tidligere kommet frem til andre konklusioner end den, som IMF nu fremlægger.

Valutafondens undersøgelse leverer ifølge Berlingske heller ikke svar på, om det er kvinderne i topledelserne, der kan tage æren for de bedre resultater i de virksomheder, de er ansat i, eller om det skyldes, at lønsomme virksomheder simpelthen er bedre til at tiltrække kvindelige topchefer.

Maj-Britt Poulsen, administrerende direktør for den danske afdeling af det globale konsulentfirma Boston Consulting Group, er overbevist om, at konklusionerne i IMF-rapporten holder vand.

- Det handler i bund og grund om, at man skal udnytte hele talentporteføljen i en virksomhed, når der ved ledelsesbordet skal løses problemer. Og er kvinderne der ikke, så får virksomhederne ikke belyst alle vinkler, siger hun til Berlingske.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.