Ikke så sundt som du tror: Maratonløb skader hjertet

Selv om det sundt at løbe, så kan løb faktisk ende med at blive usundt, hvis man løber for meget, for langt og for ofte
Det er sundt at løbe - men ikke for længe, for tit eller i for højt tempo.
Det er sundt at løbe - men ikke for længe, for tit eller i for højt tempo. Foto: Scanpix/Modelfoto

Rigtig mange danskere finder hver uge løbeskoene frem og hopper i løbetøjet, for at begive sig ud på veje, stier eller løbebånd. Og der er ingen tvivl om, at løb er godt for din sundhed, men faktisk kan for meget løb have den helt modsatte effekt, skriver ugebladet Søndag.

Amerikanske hjertespecialister mener nemlig, at det er en myte, at høj intensitets- og ekstreme træningsformer som maraton og triatlon er sunde og gode for vores helbred og livslængde.

To kilometer løb er ikke spild af tid – tværtimod: Læs hvorfor på søndag.dk

Maratonløb skader dit hjerte

Der findes faktisk videnskabelig forskning, der viser, at maratonløb sandsynligvis skader dit hjerte mere end det gavner. Træning i godt tempo er generelt sundt og godt for dit helbred, men kun hvis den daglige træningsmængde ikke overstiger 30-50 minutter, siger forskerne.

Det er altså en udbredt misforståelse, at ekstremsport som maratonløb og triatlon skulle gavne helbredet.

Sådan lærer du at elske løb: Læs mere på Femina.dk

Begræns antallet af maratonløb

De amerikanske hjertespecialister anbefaler, at man begrænser antallet af ekstremsport til et enkelt eller ganske få maratonløb eller triatlon, og at man derefter bør gå over til mere sikre og sunde træningsvaner. De mener altså, at vi bør satse på mere moderate former for fysisk aktivitet, da vi ellers kan risikere at komme til livets mållinje for hurtigt.

Resultatet af undersøgelsen er i tråd med konklusioner fra den såkaldte Østerbroundersøgelse, hvor det lyder, at den mest sunde træningsmængde ligger på en til to en halv times sammenlagt løbetræning om ugen, i et tempo, der gør, at man bliver forpustet under løbeturen.

5 typiske fejl du gør på løbebåndet: Læs mere på Femina.dk

Kilde: BMJ-British Medical Journal

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.