Ikke kun for hippier og vegetarer: Derfor skal du dyrke yoga

Yoga foregår ikke kun på din yogamåtte. Det er også dit åndedræt i køen, måden du tygger din mad og din lyst til at smile til din sure nabo.
- Yoga minder os om at være søde mod os selv og andre mennesker. Derfor foregår yoga ikke kun på en yogamåtte. Det er hele den måde, du vælger at leve dit liv på, siger Karen Pallisgaard.
- Yoga minder os om at være søde mod os selv og andre mennesker. Derfor foregår yoga ikke kun på en yogamåtte. Det er hele den måde, du vælger at leve dit liv på, siger Karen Pallisgaard. Foto: Colourbox/free

Yoga er for hippier, for vegetarer og for folk, der bruger henna, røgelsespinde og går med bare tæer. Sådan tænkte forfatter, journalist og yogalærer Karen Pallisgaard første gang, hun lagde sig på yogamåtten. Men ret hurtigt blev "hunden", "solhilsnen" og de andre yogaøvelser hendes bedste ven.

- Yoga hjælper mig med alt fra spændte muskler til eksistentielle overvejelser. Jeg er blevet mere bevidst om mig selv og min krop, og jeg er blevet bedre til at lytte til min intuition, siger Karen Pallisgaard, der i 2014 udgav "Begynderyogabogen".

At yoga er blevet ufattelig hot, fastslår Henriette Bjerrum, der som chefanalytiker i Videncenter for Folkeoplysning, har forsket i yogaens udvikling i Danmark.

- Interessen for yoga er steget i takt med, at flere og flere oplever en stresset hverdag. Samtidig er det blevet legalt at være spirituel nysgerrig og søge efter sammenhænge, siger hun.

Indtil år 2000 foregik yoga mest i aftenskoleregi, dernæst kom yogaskoler og fitnesscentre med. Ifølge Henriette Bjerrum vil yogaen vækste i nogle år endnu.

- Yoga er stadig mest et storbyfænomen, men det vil brede sig til hele landet. Der er så mange forskellige typer af yoga, der kan tiltale forskellige grupper, siger hun.

Yoga har også mange sundhedsmæssige og mentale fordele, som er lige til at høste, hvis man kommer i gang, mener forfatter og yogalærer Karen Pallisgaard.

- Et amerikansk forskningsstudie har vist, at man kun behøver at lave yoga tre gange om ugen i 20 minutter for at høste nogle af yogaens mange frugter, siger Karen Pallisgaard.

5 måder yoga forbedrer dit liv:

1. Fremmer din fysik
Yogaens fysiske øvelser kan hjælpe dig med at få en energisk, sund, stærk, smidig og selvsikker krop. Yoga styrke muskler og hjertet og forbedre kredsløbet. Det mindsker kropslig smerte og forebygger diverse skavanker.

2. Mental topform
Gennem yoga trænes din evne til at fokusere samtidig med, at vejrtrækningsøvelser, øget kropslighed og meditationstræning gør din hjerne rolig og fokuseret.

3. Psykologisk selvindsigt
Yoga kastet lys på gamle mønstre og opførsel. De vaner, vi har på yogamåtten, har vi typisk også i vores liv uden for.

4. Stresshåndtering
Når din hjerne er tunet ind på yoga, bliver dit nervesystem bragt tilbage i balance. Du begynder at mærke dig selv og bliver mere motiveret for en sundere livsstil.

- Når vi er stressede i sindet og spændte i kroppen, går vi i overlevelsestilstand. Din yogapraksis skaber rum i din krop og beroliger din hjerne. Derved bliver der plads til kreativitet, overskud og intuition, siger Karen Pallisgaard.

5. Spirituel selverkendelse
Yoga betyder "forening" og er en øvelse i at blive forbundne - både med os selv, med andre og med noget, der er større end os selv.

UDVID

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.