Ida er tyk: Jeg nægter at skamme mig

"Jeg skammer mig ikke. Men det tror jeg, mange synes, jeg burde gøre," skriver Ida Rud i en klumme.
Ida Rud bruger størrelse 42 og nægter at skamme sig over sit udseende (modelfoto).
Ida Rud bruger størrelse 42 og nægter at skamme sig over sit udseende (modelfoto). Modelfoto:Scanpix/Arkiv

Ida Rud har tabt sig, men beskriver sig selv værende tyk. Hun er rund og blød, kan passe en størrelse 42, får komplimenter og føler sig på mange måder ret normal af udseende. Til tider endda attraktiv.

Men hun skal med jævne mellemrum stå model til grove tilråb, som 'dit fede dyr' og 'hun er for tyk til at kneppe.' Tilråbene kommer ofte, når hun cykler rundt i København.

Og hun føler, at kommentarer er blevet flere og værre.

Det skriver hun i en klumme i Politiken, hvor hun opfordrer folk til at holde de grimme kommentarer for sig selv. 

"Nogle gange tænker jeg, det skyldes, at jeg går med tætsiddende, formfremhævende kjoler – for jeg skammer mig ikke. Men det tror jeg, mange synes, at jeg burde gøre. Skamme mig og gemme mig. Enten derhjemme eller i teltlignende tøj, som "skjuler" min bløde mave og store numse," skriver Ida Rud i klummen.

Der et mønster

Ida Rud var tyk som barn og blev allerede dengang drillet med vægten. Mobningen fortsætter nu i hendes voksenliv, skriver hun. Og der er et mønster:

"Jeg er altid alene. Det sker i det offentlige rum. Oftest er det en fyr, altid i selskab med drengevenner, der i forbifarten lige skal smide en destruktiv kommentar om, at jeg er fed og klam."

Den kommentar, hun husker som mest sårende, er 'du er så klam, kan du ikke bare dø?'.

Ida Rud har svært ved at sige fra og sige igen. Hun går i stå og stopper nærmest med at trække vejret, når kommentarerne falder, skriver hun. 

Sig hjertens gerne noget pænt

"Men jeg kan ikke tro, de har megen empati – så hvad ville det nytte at fortælle dem, hvor ked af det jeg bliver? At jeg går hjem og kigger mig i spejlet og tænker, at de har ret. At jeg er fed og ulækker. At jeg faktisk burde tage livet af mig selv ..."

Og selvom Ida Rud mener, at folk skal have til at mene, lige præcis hvad de vil om hende og hendes krop, så opfordre hun til, at han vente med de grimme kommentarer, til hun er uden for hørevidde.  

"Sig dog hjertens gerne noget pænt. Det tror jeg, både byen og verden ville blive et bedre sted af, " skriver hun. 

Læs hele Ida Ruds klumme her. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.