I Thornings fodspor: En statsminister skal kunne køre på løbehjul

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) satte søndag gang i valgslutspurten. Avisen.dk fulgte med på en tur, der bød på både skuffede og glade vælgere.
Helle Thorning-Schmidt er taget på busturné i valgets slutspurt for at hilse på vælgerne.
Helle Thorning-Schmidt er taget på busturné i valgets slutspurt for at hilse på vælgerne. Foto: Allan Christensen

- Var det det? Jeg troede måske, hun ville sige nogle ord.

Skuffelsen hos den ældre dame er til at få øje på. Efter et kvartes tid på havnen i Nakskov med håndtryk, roseuddeling og de obligatoriske selfies har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes følge sat kursen tilbage mod bussen.

Med en valgslutspurt, der over to dage skal føre statsministeren gennem 12 byer i det meste af Danmark – fra Ishøj over Nakskov og Langeland til Aalborg – er der ikke tid til valgtaler i hver by.

(artiklen fortsætter under fotoet)

Helle for Helle! Der er nærkontakt med vælgerne under valgkampen. Helle Thorning-Schmidt stiller gerne op til fotos og selfies. Foto: Allan Christensen

På Thornings vej tilbage til bussen når hun dog lige at få et godt råd med på vejen af en mand på løbehjul.

- Et løbehjul er faktisk ligesom din stilling. Hvis du kommer for langt ud til den ene eller den anden side, så falder du. Der skal være balance, lyder det fra manden.

Knus fra mor

Det er med dødt løb i meningsmålingerne, at Thorning har sat gang i de sidste dages forsøg på at overbevise tvivlerne om, at hun fortjener fire år mere som statsminister.

Med til at hjælpe sig på den store bustur har hun en flok unge socialdemokrater, som med plakater og indøvede slagsange skal sætte den rette stemning.

Når Thorning stiger ud af bussen skal der klappes og hujes. Kampråbene ”Helle, Helle, Helle” og ”Four more years” er også et fast element.

Første gang de medrejsende DSU’ere hoppede ud af bussen var nogle timer tidligere på Thornings egen hjemstavn i Ishøj Bycenter.

Her var der knus fra Helle Thorning-Schmidts mor, Grete, som var mødt op til et sjældent syn af datteren i en valgkamp, som ikke levner megen tid til familiebesøg. I Ishøj fik Thorning også lejlighed til at møde 18-årige Anton, som har skiftet produktionsskolen ud med en uddannelse som industritekniker.

(artiklen fortsætter under fotoet)

Valgbussen, da den satte i gang fra Christiansborg. Ingen kan være i tvivl om, hvem der sidder i den. Foto: Scanpix

"Vi vil gerne sætte færgetaksterne ned"

Efter stop i Præstø og Nakskov og en færgetur over Langelandsbæltet er Thorning-karavanen nået til Langeland og Rudkøbing. Mens Thorning går rundt og deler roser ud, lægger den lille færge fra Strynø til på kajen.

En stor del af øens godt 200 beboere er taget med over for at se optrinnet. I spidsen kommer Kjeld Tønder Hansen, formand for Strynø Beboerforening.

(artiklen fortsætter under fotoet)

Kjeld Tønder får noget, der faktisk nærmer sig et valgløfte, hevet ud af statsministeren. Foto: Allan Christensen

Selvom man på Strynø glæder sig over, at der netop er blevet indsat en ekstrafærge om aftenen, så man ikke længere skal tage tilbage senest klokken 17.15, så har beboerformanden flere gode forslag med til Thorning.

- Man kan flytte fiskeriministeriet til Strynø for at skaffe arbejdspladser, lyder det fra Kjeld Tønder Hansen.

Så langt vil Thorning ikke gå, men til gengæld kommer der for første gang på turen noget, der ligner et valgløfte over Thornings læber.

- Vi vil gerne sætte færgetaksterne ned. Det kommer vi til, siger Thorning.

Helle-is til en 20’er

På havnen i Faaborg, som er næste stop, står Søren Nielsen klar. Han er havneassistent og har weekendvagt, og han får også en rose og et par ord med på vejen fra Thorning.

Selvom Søren Nielsen er på arbejde og ikke er mødt frem på havnen på grund af Thornings ankomst, så er han faktisk trofast S-vælger.

(artiklen fortsætter under fotoet)

Helle T. har grund til at smile til havneassistent Søren Nielsen. Han er en af dem, der sætter kryds ved S. Foto: Allan Christensen

- Det er rent personligt i forhold til, hvad der er godt for mig derhjemme. Jeg har en syg mor, og jeg har familie, som arbejder i det offentlige. Der mener jeg, at Socialdemokraterne er det bedste valg, siger Søren Nielsen, som dog ikke går så meget op i folketingsvalget.

- Folketingsvalget betyder i bund og grund ikke så meget for mig. Det er mere kommunalvalget, som jeg går op i.

Inden valgslutspurtens første dag er overstået, når Thorning også lige at gøre et sidste stop i Middelfart.

Skovgrillen ved Middelfart serverer i dagens anledning Helle-is – en gammeldags isvaffel med en rød kugle - til en 20’er.

Også her må folk, der havde sat næsen op efter en stor valgtale fra statsministeren, dog gå skuffede hjem.

For Thornings valgslutspurt handler ikke om store ord eller løfter. Det handler om at vise overskud, vise begejstring.

Og ja, det handler også om at overbevise vælgerne om, at hun kan holde balancen på løbehjulet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.