LO-kongres 2015

I dag fødselsdagsbarn – i morgen LO’s nye næstformand

- Jeg brænder for ligestilling og uddannelse, fortæller Nanna Højlund, der nok hopper fra pladsen som forbundssekretær i FOA til næstformand i LO.
LO's kommende næstformand Nanna Højlund ønsker blandt andet at sætte ligestilling på dagsordenen og skaffe flere praktikpladser til erhvervsskoleeleverne. 
LO's kommende næstformand Nanna Højlund ønsker blandt andet at sætte ligestilling på dagsordenen og skaffe flere praktikpladser til erhvervsskoleeleverne.  Foto: Maria Jeppesen

En sal fyldt med delegerede fra fagbevægelsen brød ud i spontan fødselsdagssang, da forbundssekretær i FOA Nanna Højlund mandag stod på talerstolen til LO-kongressen i Aalborg.

Fødselaren Nanna Højlund vil fra i morgen sandsynligvis være næstformand i LO, når kongressen vælger ny ledelse, bestående af en formand og tre eller fire næstformænd.

Og den 54-årige tidligere pædagogmedhjælper håber at kunne sætte sig på de områder, som hun mest af alt brænder for: ligestilling og uddannelse.

Som nyudnævnt forkvinde for Kvinderådet og med mange års ligestillingsarbejde i FOA er kampen for lige rettigheder mellem kønnene noget, der ligger Nanna Højlund tungt på sinde.

- En af de allerstørste udfordringer vi har, er, at vi skal have fordelt barslen mere lige mellem mænd og kvinder. Det vil have en afgørende betydning for, hvordan vi opfatter os selv som familie på, men også som arbejdskraft, siger Nanna Højlund.

Vil råbe politikerne op

Hun bryder sig ikke om begrebet ’øremærket barsel’. Hun mener i stedet, man burde tale om lige rettigheder til alle.

- Det kan jo ikke være rigtigt, at den ene forælder har anderledes rettigheder end den anden. Det skal være mere lige. Når en ung kvinde søger job, så står der jo stemplet 12 måneders barsel i panden på hende. Og det stempel er vi nødt til at viske ud, fastslår Nanna Højlund.

Hun vil som medlem i LO-ledelsen fortsat forsøge at synliggøre, hvilke ligestillingsproblematikker, som blandt andet arbejdsmarkedet lider under. Og så skal politikerne råbes op.

Nanna Højlund er stærkt utilfreds med, at regeringen planlægger at sløjfe de kønsopdelte lønstatistikker, der skulle afsløre lønforskelle mellem mænd og kvinder.

- Regeringen er jo lige nu ude på et sidespor og en slingrekurs. Det er HELT uforståeligt. De kønsopdelte lønstatistikker var jo afgørende for, at vi kan få øje på problemerne. Og løse dem. Det er et tilbageskridt for ligestillingen, lyder det fra Nanna Højlund, der vil kæmpe for at ligestillingen igen kommer på den politiske dagsorden.

Og på uddannelsesområdet vil Nanna Højlund især kæmpe for flere praktikpladser til erhvervsskoleeleverne.

Flere praktikpladser

- Det er helt afgørende, at vi får skabt flere praktikpladser. Det går simpelthen ikke, at vi har erhvervsuddannelser uden praktikpladser, siger Nanna Højlund og peger på, at det først er fremmest er arbejdsgivernes ansvar at skabe praktikpladser.

- Med den nye erhvervsskolereform har vi styrket området og fået nogle unge mennesker, der er meget mere parate til at starte på erhvervsuddannelserne. Nu skal arbejdsgiverne altså levere varen, siger Nanna Højlund.

Hun glæder sig over, at LO's nuværende næstformand, Lizette Risgaard, i morgen - højst sandsynligt - bliver den første kvinde til at sætte sig i hovedorganisationens formandsstol.

Men den nye formands køn er ikke afgørende for, hvordan hun vil være som formand, understreger Nanna Højlund.

- Men hun bliver en rollemodel for en hel masse kvinder. For hun viser, at man kan gå hele vejen. Også som kvinde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.