I dag dropper Christian ud: Må opgive mekaniker-drømmen

Christian Harder kørte 140 km om dagen for sin drømmeuddannelse. Nu må han parkere drømmen.
Christian ville gerne være mekaniker, men dropper uddannelsen, da han ikke kan få nogen praktikplads. 
Christian ville gerne være mekaniker, men dropper uddannelsen, da han ikke kan få nogen praktikplads.  Foto: Privat

19-årige Christian Harder har søgt læreplads i tre år. Nu opgiver han drømmen om at blive mekaniker. 

- Politikerne tror, vi har det som blommen i et æg. Men de skulle tage og sætte sig ind i tingene og komme ud og se, hvordan vi i virkeligheden har det, siger han. 

Christian Harder på 19 år fra Toftlund i Sønderjylland havde ikke regnet med, at han halvt inde i drømmeuddannelsen som mekaniker nu må smide håndklædet i ringen. 

Men i dag dropper han officielt ud af uddannelsen. 

- Det er da trist. Men jeg kan ikke få det til at køre rundt længere, siger Christian Harder, der efter mange overvejelser har valgt at skifte uddannelsesspor. 

De vil ikke have mig

Grundforløbet på erhvervsskolen er bestået, men det lykkedes aldrig for Christian Harder at få en læreplads. 

- I tre år har jeg søgt i hele Sønderjylland. Men de vil ikke have elever som mig, siger han.  

Christian Harder fortæller, at værkstederne fravælger at tage elever ind, da et højere arbejdstempo gør, at det hele skal gå lidt hurtigt, og at der ikke er tid til fejl. Derfor vil de hellere have udlærte medarbejdere ind. 

Et billede, som uddannelseskonsulent ved EUC Syd Finn B. Jacobsen bekræfter over for Avisen.dk. 

- Det er virkelig op ad bakke. Vi bruger rigtig meget tid på at overtale virksomhederne til at tage elever ind, men det er rigtig svært. 

3000 om måneden til transport 

I stedet for en læreplads er Christian Harder kommet i skolepraktik. Et tilbud til elever uden læreplads, hvor praktikken foregår på en skole. Men skolen ligger i Sønderborg, der er godt 70 kilometer fra hjemmet i Toftlund. 

Den lange afstand betyder, at han dagligt bruger to timer på transport og må betale cirka 3.000 kroner om måneden til bil og benzin. Offentlig transport er udelukket, da der ikke går nogen bus fra området, hvor Christian Harder bor i Toftlund, forklarer han. 

Med en skoleløn på 7.000 før skat har økonomien været hårdt presset. Han får cirka 1000 i transportgodtgørelse, men når han samtidig skal betale husleje og andre udgifter, er der til sidst ikke mange penge at rutte rundt med. 

- Der er så mange ting, man hele tiden skal sige nej til. Min kæreste og jeg ville gerne tage ud og spise en weekend, men det er umuligt. Og det går også ud over humøret, der ikke ligefrem bliver bedre af, at man aldrig har råd til noget, forklarer Christian Harder, der nåede at være i skolepraktik i halvandet år. 

Beslutningen om at droppe ud, tog han for en måned siden. Og både familien og kæresten bakker op om hans valg: 

- De kunne se, at jeg var mere og mere trist over hverdagen og økonomien, så de er bare glade for, at jeg har fundet noget andet. 

Vil ikke flytte

Christian Harder har søgt lærepladser i en radius af cirka 60 kilometer fra hjemmet. Og selvom han er enig i, at man skal være villig til at flytte hen til, hvor arbejdet er, så har han holdt fast på at blive boende i Toftlund sammen med kæresten i deres fælles lejlighed. 

- Jeg er meget knyttet til hjemmet og familien. Hvis jeg skulle flytte herfra, vil det betyde at jeg skulle bruge en del penge på at besøge dem i weekenderne. Og det er svært på en elevløn, siger Christian Harder. 

Jeg er opvokset med biler, og da jeg lille, var jeg altid med i værkstedet

En mekaniker-elevløn ligger på mellem 9.500 og 12.500 kroner før skat. 

Christian Harder er bevidst om, at politikere og arbejdgivere mener, at unge uden lærepladser skal være mere villige til at flytte rundt i landet. 

- De tror måske, vi er forkælede. Men så skulle de kigge lidt på vores løn og på, hvor meget, vi allerede gør for at få det hele til at hænge sammen, siger han. 

Ny uddannelse

Christian Harder starter nu på en uddannelse i lager og logistik, hvor chancen for at få en læreplads er lidt større. Han havde dog altid troet, at han skulle være mekaniker som sin far, som nu har trukket sig tilbage fra faget. 

- Jeg er opvokset med biler, og da jeg lille, var jeg altid med i værkstedet, fortæller han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.