I 2017 vil 40.000 være på halv kontanthjælp

Om et par år vil op til 40.000 mennesker modtage en integrationsydelse, der kun svarer til halvdelen af den nuværende kontanthjælp.
Nu vil regeringen skære i støtten til flere flygtninge.
Nu vil regeringen skære i støtten til flere flygtninge. FOTO: Scanpix

5.945 kroner. Det er, hvad en enlig flygtning over 30 år på kontanthjælp skal leve for før skat, når integrationsydelsen falder.

Nu er ydelsen på 10.849 kroner, skriver dr.dk.

De nye levevilkår for flygtninge bliver en realitet, hvis regeringen som ventet får udvidet ordningen i en ny udlændingeaftale. Det viser tal, ifølge dr.dk, fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

Regeringen har allerede nu fået vedtaget, at alle udlændinge der kommer til Danmark efter 1. september i år, hører ind under den ny ydelse.

Men lige nu forhandler regeringen desuden om, at det nye tiltag skal gælde alle, der har opholdt sig i mindre end syv ud af de sidste otte år i Danmark.

Alt for få penge

Den røde blok er stærkt imod de tiltag, der nu truer med at blive en realitet. De mener, det vil skade integrationen.

- Det er enormt mange mennesker, der nu vil komme under fattigdomsgrænsen. Vi taler om familier og børn, som måske ikke har mulighed for at blive i de lejligheder, de bor i nu. De vil blive marginaliseret endnu mere, end de er i forvejen, siger de radikales udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen.

Hun mener, det vil sende et signal om, at fremmede ikke er velkomne i Danmark. Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen nævner desuden, at det er bekymrende for de børn, der kommer i klemme. Mange vil vokse op i ekstrem fattigdom og det er alvorligt.

Ud på arbejdsmarkedet

Det er slet ikke et syn, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) deler. Hun mener der imod, det kan være et fint skub, der hjælper flygtninge ud på arbejdsmarkedet:

- Meningen er jo ikke, at man skal være på integrationsydelsen i mange år. Meningen er, at man skal ud på arbejdsmarkedet. Og helt ærligt, hvis man har været i Danmark i for eksempel fem år, er det på tide at komme i arbejde. Integrationsydelsen er et rigtig godt incitament til netop at komme ud på arbejdsmarkedet, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.