Hvor længe har du råd til at bo i byen?

Mens boligejerne kan glæde sig over opsvinget, lægger det yderligere pres på lavtlønnede og studerendes boligsituation i de større byer.
Opsvinget på boligmarkedet går ud over studerende og lavtlønnede, der i stigende grad må finde bolig langt fra job og studie.
Opsvinget på boligmarkedet går ud over studerende og lavtlønnede, der i stigende grad må finde bolig langt fra job og studie. Foto: CASPER DALHOFF/POLFOTO

Kan du huske boligsituationen i de større byer for 10 år siden, hvor folk betalte penge under bordet blot for at få lov at leje en lejlighed?

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er priserne på ejerlejligheder steget med tre procent på blot en enkelt måned mellem februar og marts i 2015.

Mens priser og efterspørgslen er godt nyt for boligejere særligt i Odense, Aarhus, Aalborg og København, er det knapt så godt for studerende og folk i lavtlønsjob. Deres leje følger nemlig med.

- Markedet er med til at rykke de billige boliger ud af byen. Det er tankevækkende, at man skal betale relativt mange penge for en bolig i de større byer. Kvadratmeterprisen er blevet ret høj, og vi ser, at der er utrolig stor rift om lejeboliger i de større byer - særlig nu hvor studerende skal til at finde bolig, siger Ricco Zuschlag, der er direktør i Boliga.dk, til Ritzau Fokus.

Hos Boliga ligger den billigste ejerlejlighed i København på knapt 700.000 kroner, men så må man også nøjes med 26 kvadratmeter i bydelen Sydhavnen.

Ifølge ham er andelsboligerne også blevet attraktive igen og det er alt sammen med til at skabe et pres på de billige boliger.

Hos Lejernes Landsorganisation (LLO) har man også noteret sig den stigende efterspørgsel på billige boliger i de fire store uddannelsesbyer.

- Det gode er, at vi ikke ser en tiltagende tendens til udnyttelse og decideret svindel på boligmarkedet, som vi så for 10 år siden. Der er selvfølgelig noget, men det vil der nok altid være, forklarer cheføkonom i LLO, Jesper Larsen, til Ritzau Fokus.

Hvad der derimod bekymrer ham, er den måde flere og flere studerende må bor på.

- Mange flytter ind hos studiekammerater eller venner, hvis forældre har haft råd til at investere i en ejerlejlighed. Det er jo en måde at løse sit boligproblem på, men det betyder også, at de ordnede forhold, man bor under, når man underskriver en lejekontrakt, ikke gælder her, siger han.

Han mener, at det skaber en situation, hvor studerende kan blive afhængig af deres mere velstående studiekammerater. Det betyder også, at man kan blive sagt op uden den sædvanlige varsel. Videre er de også afhængige af, at stå på god fod med deres udlejer, hvilket er ustabilt og stressende for de studerende, mener han.

Både Jesper Larsen og Ricco Zuschlag er enige om, at de større byer må bygge flere studieboliger og alment byggeri for at afværge konsekvensen af markedsudviklingen for de studerende og de lavtlønnede.


Fakta: Billigste boligpriser i de fire største byer.

København:
Lejelejlighed: 4500 kroner månedligt (37 kvadratmeter) i København NV.
Ejerlejlighed: 695.000 kroner (26 kvadratmeter) i København S.

Odense:
Lejelejlighed: 4461 kroner månedligt (56 kvadratmeter) i Odense C.
Ejerlejlighed: 295.000 kroner (37 kvadratmeter) i Odense SV.

Aarhus:
Lejelejlighed: 7900 kroner månedligt (81 kvadratmeter) i Aarhus C.
Ejerlejlighed: 599.000 kroner (35 kvadratmeter) i Aarhus N.

Aalborg:
Lejelejlighed: 3060 kroner månedligt (52 kvadratmeter) Vesterå, Aalborg
Ejerlejlighed: 548.000 kroner (51 kvadratmeter) i Aalborg SØ.

Kilde: Boliga.dk


/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.