Hvis Sønderjylland og København var et parforhold ...

Kan kærligheden mellem Sønderjylland og København reddes? Vi har sendt de to landsdele til parterapeut.
Hvis Sønderjylland og København var et rigtigt par, ville de være i krise. Avisen.dk har derfor bedt en parterapeut om gode råd til at redde det skrantende forhold.
Hvis Sønderjylland og København var et rigtigt par, ville de være i krise. Avisen.dk har derfor bedt en parterapeut om gode råd til at redde det skrantende forhold. Foto:Scanpix/Arkiv

Der er krise i forholdet mellem Sønderjylland og København.

Derfor har Avisen.dk kontaktet en parterapeut, der vurderer forholdet mellem Sønderjylland og København som et parforhold i krise.

Afstanden mellem land og by synes uendelig stor efter resultatet af folketingsvalget, hvor det stod klart at hver tredje vælger i Sønderjylland har sat kryds ved Dansk Folkeparti. For røde København forstår simpelthen ikke, hvordan Sønderjylland kunne finde på at stemme på Dansk Folkeparti.

Det har givet anledning til knas i forholdet mellem de to meget forskellige dele af landet.

Parterapeuten giver forholdet 50/50 chance for overlevelse, da de begge har hang til drama.

Lukkede eller åbne grænser

På Nørrebro i København stemte 18, 9 procent på det nye parti Alternativet og 26,5 satte kryds ved Enhedslisten. De tror nemlig på mangfoldighed og bæredygtighed. Og åbne grænser.

Men Sønderjylland er bekymret over østeuropæiske røverbander. De vil have grænserne lukket.

Nu truer København med at flytte til Sverige.

Kan forholdet reddes?

Dramatiske og offer-agtige

Parterapeut Martin Østergaard vurderer, at det kræver, at der bliver skruet ned for dramaet og op for accepten.

Kritikken, der fyger frem og tilbage over midten, har det med at skabe mere afstand, end nogen af parterne ønsker, forklarer han.

- Både Sønderjylland og København har en tendens til at være lidt dramatiske og offer-agtige i deres udmeldinger, og det er ikke er specielt gavnligt for kærligheden.

Racist og Halal-hippie

Ifølge Martin Østergaard ved Sønderjylland og København godt, at de er gode til at male fanden på væggen.

- Og så griner de af det et kort øjeblik. Men så kommer de igen op at skændes, fordi Sønderjylland ikke vil kaldes racist og København brokker sig over at blive kaldt halal-hippie.

Selv om begge parter bryster sig af at være tolerante og venlige og også fremstår sådan for andre, så slår det gnister, når de er sammen, mener Martin Østergaard.

Han har følgende råd til parret:

København skal øve sig at tale til Sønderjylland uden at være nedladende og kalde Sønderjylland gammeldags og kritisere Sønderjyllands personlighed og holdninger. Og Sønderjylland skal øve sig i at lade sig inspirere af Københavns drømme om plads og omsorg til alle i stedet for at grine af hovedstaden.

Romaer og latte

Martin Østergaard forklarer, at København kalder Sønderjylland for racist, fordi Sønderjylland mener, at Danmark primært er for danskerne.

- Men faktisk er København selv skide irriteret over, at en flok romaer i de seneste år hver dag roder vildt i skraldespandene i baggården, så der går kludder i affaldssorteringen, fortæller parterapeuten.

- Og selv om Sønderjylland beskylder København for at være en snobbet åndsaristokrat, der bruger 100 kroner om dagen på latte, så kører Sønderjylland en gang om ugen sin dyre,  tyske bil i vaskehallen og synes i hemmelighed, at være bedre end sin nabo, der kun kører i en koreaner.

Det skal nok gå alligevel

Martin Østergaard forklarer, at kærlighed og samliv er ét langt kompromis. Hvis den ene i et forhold vinder magten for meget over den anden, så har begge tabt. 

Han vurderer, at chancen for at Sønderjylland og København kommer ud af krisen er 50/50. Men hvis de ikke finder melodien og begraver stridighederne, skal det nok gå alligevel.

- Man behøver ikke redde forholdet for de to, for de har sådan set altid levet fint side om side. Lidt ligesom søskende, der ofte ikke tåler synet af hinanden, forklarer Martin Østergaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.