Hvilke milliarder? Foreninger aner ikke at puljer eksisterer

5,8 milliarder kroner bliver hvert år fordelt mellem organisationer og foreninger baseret på frivillighed. Men der er ikke lige adgang til at søge, for mange aner ikke at pengene eksisterer.
En del puljer tiltænkt foreninger og organisationer er lukkede. Statsrevisorerne kalder det "tvivlsomt" om ministerierne overholder god tilskudsforvaltning.
En del puljer tiltænkt foreninger og organisationer er lukkede. Statsrevisorerne kalder det "tvivlsomt" om ministerierne overholder god tilskudsforvaltning. Foto: Mads Nissen, STF

Tæt på seks milliarder kroner ligger gemt i puljer, uden at de organisationer og foreninger, der har ret til at søge midlerne, aner de eksisterer. Det skriver dr.dk.

Puljerne ligger i en lang række ministerier, men er altså hemmelige for en stor del af forenings- og organisationslivet, fremgår det af den beretning fra statsrevisorerne. De kalder det “tvivlsomt”, om ministerierne overhovedet overholder god tilskudsforvaltning, fordi de opererer med “lukkede puljer.”

- De er en temmelig hård kritik i den forstand, at man ikke overholder gældende lovgivning, siger formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF).

Lukket land

I mange tilfælde dokumenterer ministerierne ikke, hvorfor puljerne er lukkede, og for hver femte pulje gælder det, at offentligheden slet ikke har kendskab til dem.

Foreningen Far er en af de foreninger, der ikke har kunnet finde frem til, hvilke puljer de kan søge.

- Vi oplever, at det er lukket land. Vi har bedt om at få et møde med ministeriet for at finde ud af, hvilke puljer vi har mulighed for at komme i betragtning til, men vi er bare blevet afvist, siger formanden Jesper Lohse til dr.dk.

Foreningen Far har også sendt fem ansøgninger ind til åbne puljer i Socialministeriet. Også her har de fået et blankt nej.

Klarere retningslinjer

Statsrevisorerne anbefaler nu, at Finansministeriet overvejer, hvordan man sikrer, at der fremover er klare retningslinjer i de budgetvejledningerne for, hvordan man skal håndtere de lukkede puljer i ministerierne.

Ministeriet har fået en svarfrist på to måneder til at svare på kritikken, og hvordan man vil sikre klarere retningslinjer fremover.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.