Hvidvaskning af hashpenge stod på i årevis

Millioner af hashkroner er ifølge Bagmandspolitiet blevet hvidvasket i et vekselfirma i København.
Politiet sigter tre mænd for brud på straffelovens bestemmelse om groft hæleri.
Politiet sigter tre mænd for brud på straffelovens bestemmelse om groft hæleri. Foto: Colorbox.dk/free

Over en årrække er mere end 100 millioner kroner, som stammer fra hashkriminalitet, blevet omsat i en vekselforretning i København.

Tre mænd er sigtet i sagen, og de er tirsdag eftermiddag blevet stillet for en dommer i Københavns Dommervagt.

Anklager Karina Ankergren fra Bagmandspolitiet fortæller i forbindelse med retsmødet, at mændene er sigtet efter straffelovens bestemmelse om groft hæleri.

To af mændene, en 65-årig mand og en 31-årig mand, far og søn, er ansat i vekselkontoret, og ifølge sigtelsen har de siden maj 2010 og frem til anholdelsen mandag været med til at veksle de enorme beløb.

Den tredje sigtede, en 47-årig mand, har ifølge sigtelsen siden maj 2013 foretaget vekslinger af knap 1,3 millioner kroner.

Hvordan, mændene forholder sig til sigtelsen, er uvis. Dommer Jens Stausbøll har nemlig af hensyn til politiets videre efterforskning af sagen valgt at lukke dørene til retsmødet.

Anklagemyndigheden mener, at pengene, som blev omsat i vekselkontoret, stammer fra hashkriminalitet på Christiania, men ingen af mændene er altså sigtet for overtrædelse af straffelovens narkobestemmelse.

Straffelovens hæleribestemmelse anvendes blandt andet i sager, hvor de mistænkte har modtaget beløb, som, de ved eller har en klar formodning om, stammer fra kriminalitet.

De sigtede blev anholdt mandag, og i den forbindelse har politiet beslaglagt 2,5 millioner kroner. En halv million af dem blev fundet hos den 47-årige mand, som ifølge politiet har tilknytning til Pusherstreet på Christiania.

Det fremgår ikke af bagmandspolitiets sigtelser mod mændene, hvor mange penge de måtte have tjent på deres påståede hæleri.

Også vekselfirmaet er sigtet i sagen. Dommer Jens Stausbøll har bestemt, at såvel mændene som firmaet skal beskyttes af et navneforbud.

Senere tirsdag vil dommeren tage stilling til, om mændene skal varetægtsfængsles.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.