HOSPITALER I KRISE

Hver tredje sygeplejerske arbejder gratis

Arbejdspresset på landets sygehuse er så stort, at cirka hver tredje sygeplejerske bruger deres egen fritid på at løse dagens arbejdsopgaver. Det viser en ny undersøgelse fra Megafon.
En sygeplejerske fra Region Midtjylland i medicinrummet. Hver tredje sygeplejerske herhjemme arbejder over uden at få en krone for det. Det viser en ny undersøgelse fra Megafon.
En sygeplejerske fra Region Midtjylland i medicinrummet. Hver tredje sygeplejerske herhjemme arbejder over uden at få en krone for det. Det viser en ny undersøgelse fra Megafon. Foto: Kim Haugaard/Arkiv/Scanpix

Sygeplejerskerne på de danske sygehuse løber stærkt, men ikke stærkt nok.

Cirka hver tredje sygeplejerske svarer i hvert fald i en ny Megafon-undersøgelse, at de bruger deres fritid på at løse opgaver, som de ikke har tid til i løbet af vagten.

- Det er naturligvis ikke i orden, at så mange sygeplejersker må arbejde over for at sikre behandlingen og plejen af patienterne, siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.

Fagforeningen har cirka 50.000 arbejdende medlemmer.

- Der er ganske enkelt ikke tid nok til patienterne. Husk på, at det er syge mennesker, vi arbejder med. Derfor er det en tung følelse, når man går hjem med fornemmelsen af ikke at have løst alle sine opgaver, uddyber formanden.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker besvimer ved akuttelefonen

Det er Dansk Sygeplejeråd, der har bestilt undersøgelsen. 993 sygeplejersker har svaret på spørgeskemaet, og cirka hver tredje svarer, at de arbejder gratis.

Svarer til 827 fuldtidstillinger

Og de, der har arbejdet over, har brugt i snit 31,7 minutter på overarbejdet.

Fordeler man overarbejdet på alle er det i snit 9,6 minutter, svarende til 1,4 millioner timer årligt eller 827 fuldtidsstillinger.

LÆS OGSÅ: Afsløring: Elendige arbejdsforhold på dit sygehus

Ifølge Dansk Sygeplejeråd er undersøgelsens resultat et udtryk for, at der er for få hænder til for mange komplicerede opgaver.

Sundhed er hedt valgtema

Det danske sundhedsvæsen er et varmt tema i valgkampen.

Sådan har Megafon spurgt

Tænk tilbage på sidste gang, du var på arbejde. Løste du arbejdsopgaver (for eksempel dokumentation eller opgave-overdragelse) i din fritid, fordi du ikke havde tid til at løse dem i arbejdstiden?

31 procent: Ja

64 procent: Nej

4 procent: Ikke relevant

1 procent: Ved ikke

Kilde: Megafon og Dansk Sygeplejeråd

UDVID

Stigende medicinpriser betyder, at regionerne må spare. For eksempel foreslår Region Midtjylland at spare ni millioner årligt i perioden 2016-2019 på genoptræning af patienter med hjerneskade.

Et forslag, der kritiseres af pårørende til patienterne og flere sundhedsordførere fra Christiansborg.

LÆS OGSÅ: Far til pigen, der ikke ville dø: Politikerne er ikke rigtig kloge

Den socialdemokratiske sundhedsminister Nick Hækkerup har i forbindelse med en artikelserie om stress på hospitalerne i Avisen.dk sagt, at han ikke er tryg ved kvaliteten på sygehusene.

LÆS OGSÅ: 101 påbud afslører: Stressbombe på landets sygehuse

Alternativet: Fuldstændig urimeligt

Alternativet mener, at det er urimeligt, at sygeplejersker arbejder over uden at få penge for det. Partiet, der ser ud til at få et godt valg og flere mandater i Folketinget, vil have andre boller på suppen.

- Det er fuldstændig urimeligt, siger Niko Grünfeld, der er Alternativets sundhedsordfører og spidskandidat i Østjylland.

LÆS OGSÅ: Travlhed på sygehus: Patienter døde på gangene

Ordføreren mener, at overarbejdet går ud over både personale og patienter.

- Det går ud over patientsikkerheden. Jeg har hørt flere grelle eksempler om patienter, der overmedicineres, fordi sygeplejersker og læger har for travlt. Der er desuden en risiko for, at sygeplejersker brænder ud. Mange har allerede ondt i maven, siger Niko Grünfeld.

LÆS OGSÅ: Ældresagen raser: Lig på gangene er uværdigt

Alternativet foreslår et prioriterings-institut, hvor fagfolk og sundhedsøkonomer skal tage stilling til, hvilke patienter der skal have dyr behandling, og hvem der ikke skal.

- Vi bliver nødt til at hæve diskussionen op på højere niveau. Midlerne skal fordeles på en bedre måde. Sygeplejerskerne kan og skal ikke holde til det her i længden, lyder det fra Alternativet.

Penge til top og bund

Dansk Sygeplejeråd ser gerne, at der bliver penge til både toppen og bunden af sundhedsvæsnet.

- Vi foreslår helt konkret, at udvalgte sygehusafdelinger tilbydes en økonomisk håndsrækning til at sikre kvaliteten. Det handler eksempelvis om afdelinger, der er frontløbere i kvalitetsudviklingen, og som derved rykker den samlede ambition for kvalitetsniveauet i det danske sundhedsvæsen. Ligesom afdelinger i den modsatte ende af skalaen - de hårdest belastede - skal have ekstra støtte for at kunne løfte kvaliteten, siger sygeplejerskernes formand Grete Christensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.