Hver tiende kvinde har denne lidelse - sådan bekæmper du den

Ved disciplineret at spise den helt rigtige kost, kan du bekæmpe såkaldt PCO. Få diætistens råd til, hvordan du gør.
Lidelsen PCO giver et hav af alvorlige gener.
Lidelsen PCO giver et hav af alvorlige gener. Foto: SCANPIX arkiv

Mere end hver tiende danske kvinde lider af PCO. En hormon-ubalance, som ofte giver uregelmæssige- eller slet ingen menstruationer, og derfor gør det svært at blive gravid. Det er en stor ulykke for mange kvinder med PCO, som foruden barnløsheden ofte skal kæmpe med overvægt, uren hud og skægvækst på grund af for mange mandlige kønshormoner.

Ved at omlægge sin kost, kan man faktisk tage kampen op mod PCO. Det oplever diætist Charlotte Hartvig, som har behandlet mange PCO-klienter, der er kommet på hendes klinik i Hellerup for at spise sig væk fra problemet. Resultaterne har været ret overvældende.

- Efter en til seks måneder med PCO-kosten oplever mange at få deres menstruationer, og flere er også blevet gravide undervejs. De bliver simpelthen så lykkelige, og det er fantastisk at se, at så enkelt et indgreb som kosten, kan ændre så meget, siger Hartvig, som også er forfatter til bestselleren 'Spis maven flad.'

Madplan for en dag med PCO: Se den på Udeoghjemme.dk

Kosten kræver disciplin

Hun understreger dog, at PCO-kosten kræver disciplin. Skal man have resultater, skal man følge den disciplineret og ikke finde på ret mange undskyldninger for at falde tilbage til de forbudte fødevarer som især er sukker, hvide ris og pasta og hvidt bagværk. Man skal samtidig erkende, at man ikke kan spise som andre. For eksempel kan man ikke følge Sundhedsstyrelsens anbefalede kostråd, fordi det giver for mange kulhydrater.

PCO-kosten er en stor ændring. Men Hartvig oplever, at de fleste er ekstrem målrettede med kosten. For PCO-klienter handler det nemlig ikke kun om at gå et par tøjstørrelser ned. Men om at få den største drøm af alle opfyldt: Drømmen om at blive mor.

- Tanken om at blive gravid, er noget af en gulerod, og jeg er imponeret over kvindernes disciplin fra dag et.

Sådan tabte Inge Yvonne fra De unge mødre sig 29 kilo. Læs mere på Udeoghjemme.dk

Insulinen laver ballade

PCO-kosten handler først og fremmest om at skære ned på hurtige kulhydrater, fordi de fremprovokerer meget insulin.

- Det er insulinen, som laver hele balladen, siger Charlotte Hartvig, som peger på, at man skal spise kulhydrater, som optages langsomt. Blandt andet linser, bælgfrugter og bønner. Skal man spise pasta og ris, skal man vælge den grove.

Se også:

I frugtafdelingen skal man også tænke sig godt om. Tommelfingerreglen med PCO er, at man kan spise danske frugter som æbler, pærer, blommer og bær. Derimod skal man holde sig fra de eksotiske frugter som melon og ananas. I mellemgrupper ligger bananer, appelsiner og kiwi, som godt kan nydes. Dog i begrænsede mængder.

Sukker er forbudt når man har PCO

Sukker skal skæres helt væk fra kosten. Lidt af en mundfuld for mange, som nærmeste er afhængige af den knitrende slikpose. Men der er ingen mellemvej.

- Det er med sukker som med et stort plaster. Man kan vælge, at rive det helt væk i et hurtigt og smertefuldt tag. Eller man kan vælge at gøre det langsomt. Jeg tror på, man skal gøre sig fri og få det overstået med det samme. Det tager cirka 48 timer at komme af med de fysiske symptomer på sukkerstop. Der kan dog være en psykisk overbygning, når det handler om sukker. Nogen slås med det monster i årevis.

PCO-kosten er dog ikke en kedelig, grå diæt. Faktisk kan man fremstille mange lækre retter, fordi man dagligt skal have en del sundt og velsmagende fedt, ligesom man med PCO skal have rigelig protein og en masse grøntsager. Her er alt tilladt undtagen bagte rodfrugter.

Sammen med Bjarne Stigsby er Charlotte Hartvig også forfatter til bogen "Spis dig gravid"

Karin Heurlin, Udeoghjemme.dk, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.