Hver fjerde 3F'er har fået anerkendt en arbejdsskade

Chauffører, håndværkere og rengøringsassistenter er hårdt udsatte på arbejdsmarkedet.
Chauffører, håndværkere og rengøringsassistenter er hårdt udsatte på arbejdsmarkedet.
Chauffører, håndværkere og rengøringsassistenter er hårdt udsatte på arbejdsmarkedet. Foto: Scanpix

Knap 24 procent af alle 3F's medlemmer kommer så galt afsted eller bliver så syge og nedslidte af deres job, at de får anerkendt en arbejdsskade.

I alt har faglærte og ufaglærte medlemmer af 3F fået anerkendt næsten 100.000 arbejdsskader inden for de seneste 10 år, og skaderne har tilsammen udløst cirka 10 milliarder kroner i erstatning, skriver Fagbladet 3F.

Tallene stammer fra Arbejdsskadestyrelsen, der kørt samtlige medlemmer af fagforbundet gennem deres system.

Blandt de mandlige medlemmer af har 42.429 fået erstatning for en arbejdsulykke, mens 28.474 har fået erstatning for en erhvervssygdom. Blandt de kvindelige medlemmer ser billedet lidt anderledes ud. Her har 11.644 fået erstatning for en arbejdsulykke, mens 17.404 har fået erstatning for en erhvervssygdom.

- Her er mange faggrupper, der er beskæftiget med hårdt fysisk arbejde, hvilket øger risikoen for ulykker. Så de mange arbejdsulykker overrasker mig ikke, men jeg er overrasket over, at sygdomme og nedslidning fylder så meget, siger seniorforsker Johnny Dyreborg, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Professor og ekspert i arbejdsmiljø Peter Hasle, Aalborg Universitet, hæfter sig også ved de mange erstatninger for erhvervssygdomme.

- Det er overraskende, at der er så mange nedslidningsskader. Det er et tegn på, at 3F'erne er en særlig udsat gruppe. Og det er formentlig kun af toppen af isbjerget, man kan se. Det er ikke alle arbejdsulykker eller sygdomme, der bliver anmeldt til erstatning, siger Peter Hasle.

Stort set alle arbejdsskadesager, som 3F anmelder på medlemmernes vegne, ender med at blive anerkendt. Men Ulla Sørensen, ansvarlig for arbejdsmiljø i 3F, mener ikke, at der er noget at glæde sig over.

- Det er en meget dyr og meget dårlig forretning for det danske samfund, at så mange af vores medlemmer kommer til skade eller bliver syge af deres arbejde, fastslår Ulla Sørensen, der er ansvarlig for 3F's arbejdsmiljøpolitiske arbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.