Hver femte far holder mindre barsel, end han ønsker

Hele 21 procent af de danske fædre holder mindre barsel, end de faktisk ønsker, viser ny undersøgelse.
Mange fædre holder mindre barsel, end de faktisk ønsker. Det skyldes især økonomi, men også at moren vil have barslen for sig selv.
Mange fædre holder mindre barsel, end de faktisk ønsker. Det skyldes især økonomi, men også at moren vil have barslen for sig selv. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

At kvinder er dårligt stillet på arbejdsmarkedet, fordi de bliver gravide og går på barsel, hører man ofte. Men faktisk føler mændene sig også dårligt stillet, når det kommer til det at blive far. Det viser en ny undersøgelse.

- Vi fandt ud af, at mange mænd gerne vil holde mere barsel, end de gør. Det er et tegn på, at mænd gerne vil bryde med uligheden og have mere tid sammen med deres børn,fortæller Kenn Warming, forsker på Institut for Menneskerettigheder.

Sammen med et hold af forskere har han undersøgt, om danske fædre og mødre føler sig diskrimineret, når de får børn. Et af de markante resultater var, at mændene går på kompromis med deres drøm om mere tid med deres nyfødte barn.

Det kan arbejdsmarkedsforsker Anette Borchorst fra Roskilde Universitet godt genkende.

- Flere undersøgelser viser, at fædre gerne vil være mere sammen med deres børn. Men lovgivningen har ikke fulgt med de nye familiemønstre. Derfor står mændene rigtig svagt og har i flere brancher ingen rettigheder, fortæller hun.

Mødrene tager al barslen

Der er flere grunde til, at fædre holder mindre barsel, end de kunne tænke sig. Den helt store er økonomi. Familien har ikke råd til at gå ned i løn i en længere periode.

Men den næststørste grund til at mændene dropper tiden med den nyfødte er faktisk moren selv. Hele 35 procent svarer, at det er fordi moren ville have resten af barslen, at de ikke selv holdt mere. Hun vil nemlig gerne have barslen for sig selv, og det accepterer faren i langt de fleste tilfælde.

- Det ligger i vores kultur, at kvinderne er længst tid på barsel. Særligt de ufaglærte og lavtuddannede kvinder vil gerne holde lang barsel, siger Anette Borchorst.

Hvis man vil ændre på kulturen vil det derfor kræve, at man får en ny lovgivning, der bakker fædrene op. Det kræver øremærkning af barslen, mener forskeren:

- Hvis kvinderne skal lære at dele barslen, bliver man nødt til at have en lovgivning, der bakker det op. Danmark ligger nummer sjok i forhold til de andre nordiske lande, når det kommer til ligestilling.

Til slut er det karrieren, som har betydning for, hvor meget barsel faren vælger at holde. Omkring hver femte er bange for, at mere barsel vil have negative konsekvenser for deres karriere.

- Både karrieremuligheder og lønniveau påvirkes af barsel. Det er også derfor, at ligestilling på barselsområdet er så vigtigt, så det ikke kun er kvinder, hvis karriere bliver sat tilbage af børn. Det bør fordeles ligeligt mellem forældrene, siger Anette Borchorst.

Bliver spurgt om barsel til jobsamtalen

At mange fædre ender med at holde mindre barsel, end de ønsker, skyldes ikke kun deres partner eller økonomiske tab. Det skyldes også, at arbejdsgiverne helst ikke ser, at de holder længe barsel.

Det ses blandt andet på, at 12 procent af mændene er blevet spurgt, om de venter barn eller overvejer at få et, når de er til jobsamtale. Og det er på trods af, at det er ganske ulovligt at spørge om.

Flere mænd end kvinder bliver spurgt til jobsamtalen, om de har tænkt sig at dele barselsorloven med partneren. Det oplever seks procent af mændene og kun tre procent af kvinderne.

Mænd holder mindre barsel, end de ønsker

21 % af fædrene holder mindre barsel, end de ønsker

44 % forklarer det med, at de ville tabe økonomisk på det

35 % forklarer det med, at mødrene vil have barslen

21 % forklarer det med, at det vil være ødelæggende for karrieren, eller at de ikke er berettiget til mere end det, de holdt

 

Kilde:

Undersøgelsen er lavet af TNS Gallup på vegne af Institut for Menneskerettigheder. 1589 repræsentativt udvalgte personer har deltaget i undersøgelsen, der blev gennemført i maj 2015.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.