Hver femte arbejder: Vi knækker inden pensionen

Mange arbejdere er nedslidte, inden de når pensionsalderen, viser tal fra LO. Alligevel vil regeringen ikke afvise at hæve pensionsalderen før planlagt. Hamrende asocialt, mener Enhedslisten.
Fra 2030 skal du være 68 år, før du må gå på pension. Men nu vil regeringen ikke afvise at hæve pensionsalderen allerede fra 2030, uanset om man er brolægger, IT-konsulent eller sosu-assistent.
Fra 2030 skal du være 68 år, før du må gå på pension. Men nu vil regeringen ikke afvise at hæve pensionsalderen allerede fra 2030, uanset om man er brolægger, IT-konsulent eller sosu-assistent. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix

Fra 2030 skal man være 68 år, før man må gå på pension. Det aftalte et stort flertal af Folketingets partier i efteråret. Men nu vil finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ikke afvise at pille ved pensionsalderen allerede fra 2025.

Det ærgrer LO-næstformand Morten Skov Christiansen. For i en ny Epinion-undersøgelse blandt 730 LO-lønmodtagere svarer hver femte, at de ikke kan holde til at arbejde til pensionsalderen.

- Det hænger ikke sammen. Vi kan ikke blive ved at presse de lønmodtagere – og det er typisk de ufaglærte og kortuddannede – der har de hårdeste job, til at arbejde stadigt flere år. Dem skal vi tage hensyn til, siger Morten Skov Christiansen i en pressemeddelelse.

LO: Kig på arbejdsmiljø i stedet

At så mange brolæggere, slagtere, rengøringsassistenter og andre LO-arbejdere frygter, at de knækker inden pensionsalderen, skyldes først og fremmest nedslidning, fysisk hårdt arbejde og et højt arbejdspres, mener Morten Skov Christiansen.

- I stedet for at blive ved med at hæve pensionsalderen uden at se på virkeligheden har vi brug for at forbedre arbejdsmiljøet – ikke mindst for vores medlemmer – så alle kan blive på arbejdsmarkedet uden at blive slidt op, siger Morten Skov Christiansen.

Enhedslisten: Det er hamrende asocialt

Enhedslisten er et af de få partier i Folketinget, der ikke støtter op om at hæve pensionsalderen - hverken fra 2025 eller 2030.

- Hver gang pensionsalderen hæves uden mulighed for tidligere tilbagetrækning, betyder det at stadig flere hårdtarbejdende lavtlønnede danskere vil dø før de nogensinde når pensionsalderen. Det er hamrende asocialt, lyder det fra Enhedslistens Søren Søndergaard i en pressemeddelelse.

- Problemet med at hæve pensionsalderen er, at det rammer skævt. Akademikeren lever markant længere end mureren, brolæggeren og sosu’en. Når man hæver pensionsalderen over én kam, rammer det lønmodtagere, som har et nedslidende arbejde, hårdest, mens højtlønnede har flere arbejdsår at give, tilføjer han.

Hjort: Reb sejlene

Før valget lovede Venstre, at man ikke ville ændre pensionsalderen til 68 år allerede fra 2025. De Radikale fik endda en hård medfart, at da foreslog netop det. Men nu er situationen en anden, mener finansminister Claus Hjort Frederiksen. For med briternes EU-farvel, økonomiske advarselslamper og europæisk kaos føler finansministeren sig ikke bundet af tidligere løfter.

- Så gælder det simpelthen om at rebe sejlene og sikre - da der ikke kommer hjælp fra udlandet - at vi trækker os selv op ved hårene, siger han til TV2

Det sagde Venstre

Peter Christensen, daværende finansordfører, til Politiken d. 10. april 2015:

»Vi står ved den aftale, vi har indgået, og ønsker ikke at lave om på den. Det er en i europæisk sammenhæng enestående model, vi har aftalt, som netop forholder sig til, at vi lever længere.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde ligeledes under en spørgetime i maj, at regeringen »ikke har planer om at ændre på noget« i forhold til pensionsalder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.