Hver asylansøger koster 60.000 kroner mindre

Udgiften per asylansøger falder markant. Alligevel bliver der lagt op til yderligere besparelser på området.
Udgifterne til asylansøgere på blandt andet Center Sandholm er faldet over de seneste år. Regeringen ønsker at reducere omkostningerne yderligere. Arkivfoto
Udgifterne til asylansøgere på blandt andet Center Sandholm er faldet over de seneste år. Regeringen ønsker at reducere omkostningerne yderligere. Arkivfoto Foto: LEHMANN MARTIN/free

Udgifterne per asylansøger i Danmark er blevet barberet kraftigt ned på få år.

Siden 2010 er den årlige udgift til hver enkelt asylansøger i Danmark faldet med over 60.000 kroner. Mens det per helårsperson i asylsystemet i 2010 kostede 255.427 kroner, er enhedsprisen i 2013 faldet til 194.783 kroner. Der er altså sparet 60.644 kroner per asylansøger om året, skriver Information.

Ifølge Udlændingestyrelsen, som har lavet opgørelsen, er det især driften af indkvarteringssystemet, der er blevet billigere. Det vil sige husleje, bygningsvedligeholdelse samt beredskab og modtagelse af asylansøgerne.

Men trods lavere udgifter lægger regeringen op til at spare endnu mere på næste års finanslov.

I finansloven for 2014 besluttede regeringen sammen med Venstre og De Konservative yderligere reduktioner på området, men det vækker forargelse hos Enhedslisten.

- Jeg er dybt uenig i den nedskæring, som regeringen og højrefløjen satte i gang sidste år. Det er blandt andet sundhedstilbuddene og børnenes undervisnings- og pasningstilbud, som forringelserne går ud over, siger Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører for Enhedslisten, til Information.

På næste års finanslov lægger regeringen op til, at der skal reduceres endnu mere i enhedsprisen.

Ifølge finanslovforslaget vil regeringen skære cirka 158 millioner kroner på indkvartering og underhold af asylansøgere. Derudover lægger regeringen op til en besparelse på undervisning og fritidstilbud til børn og unge.

Johanne Schmidt-Nielsen er bekymret over, at regeringen lægger op til at svinge sparekniven yderligere.

De Radikales udlændingeordfører, Marlene Borst Hansen, forsikrer dog, at regeringen har stort fokus på, hvordan driften og vilkårene er i asylcentrene.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.