Hver anden skoleelev: Muslimer bør ikke have ytringfrihed

Halvdelen af landets elever i 8. og 9. klasse mener ikke, at muslimer bør have ytringsfrihed.
Godt hver anden skoleelev mener ikke, at muslimer, homoseksuelle og buddhister bør have ytringsfrihed.
Godt hver anden skoleelev mener ikke, at muslimer, homoseksuelle og buddhister bør have ytringsfrihed. Arkivfoto: Colourbox

Muslimer, buddhister og homoseksuelle bør ikke have ytringsfrihed. Sådan lyder det fra godt halvdelen af landets folkeskoleelever i 8. og 9. klasse. Det skriver Jyllands-Posten med udgangspunkt i en omfattende spørgeskemaundersøgelse foretaget af en forskergruppe på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Undersøgelsen er lavet i forbindelse et skolevalg i januar, hvor 75.000 folkeskoleelever skulle stemme som ved et rigtigt Folketingsvalg. Samtidig blev eleverne undervist i, hvordan samfundet og demokratiet hænger sammen. I den forbindelse blev de spurgt, hvorvidt muslimer bør have ytringsfrihed. 55 procent svarede før valget ja, mens 51 procent svarede ja efter valget.

Det er bekymrende, mener formanden for Skole og Forældre, Mette With Hagensen. Hun siger til Jyllands-Posten, at det er en advarsel, man skal tage alvorligt.

Den bekymring deler professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen dog ikke. Han er en af forskerne bag undersøgelsen.

- Det er et udtryk for, at børnene kan tænke sig om. Se det fra begge sider. De er stadig for ytringsfrihed på et generelt niveau, men når de bliver spurgt til de forskellige grupper, er de i stand til at se det på en mere pragmatisk og nuanceret måde. Det betyder, at nogle ender med at rykke en svarkasse til højre og sætte kryds i for eksempel hverken-eller-kassen, siger Kasper Møller Hansen til Jyllands-Posten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.