Hver anden har fundet fejl i lønsedlen: Husk at tjekke

Mere end hver anden lønmodtager har oplevet at finde fejl på deres lønseddel. Samtidig forsømmer mange - især unge - at gå lønsedlen igennem.
Fejl på lønsedlen kan ske, og det er både i arbejdsgivernes og medarbejdernes interesse, at de bliver rettet så hurtigt som muligt, lyder det fra LO og FTF. 
Fejl på lønsedlen kan ske, og det er både i arbejdsgivernes og medarbejdernes interesse, at de bliver rettet så hurtigt som muligt, lyder det fra LO og FTF.  Foto: Scanpix arkiv

Mere end hver anden lønmodtager har oplevet at finde fejl på deres lønseddel. Det afslører en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for de to hovedorganisationer LO og FTF.

Undersøgelsen viser samtidig, at at mange danskere undlader at gennemgå lønsedlen og se om alt ser rigtig ud, når de får den i hånden. Helt præcist tjekker 25 procent af de adspurgte sjældent eller aldrig deres lønseddel.

Undersøgelsens resultaterne fremgår af en fælles pressemeddelelse udsendt af LO og FTF. Formand for LO Lizette Risgaard opfordrer til, at man husker at gå sin lønseddel igennem.

Fejl kan ske

- Selvfølgelig skal lønmodtagerne have den løn, som er aftalt i overenskomsten. Men fejl kan ske, og det er både i arbejdsgivernes og medarbejdernes interesse, at de bliver rettet så hurtigt som muligt, inden de vokser sig for store. Så min anbefaling til alle er: Tjek din lønseddel og spørg din tillidsrepræsentant eller fagforening til råds, hvis det er svært, siger hun i pressemeddelelsen.

Samme opfordring kommer fra formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

- Det er arbejdsgivernes ansvar, at lønnen bliver udbetalt korrekt og som aftalt. Men fejl sker, og derfor gør vi i OK fagbevægelsen opmærksom på, at det er vigtigt at tjekke sin lønseddel, og at fagforeningerne har den viden og indsigt i overenskomsterne, som er nødvendig for at tjekke, om alt er som det skal være, siger hun.

Unge glemmer at tjekke

Det er især de unge, der "forsømmer" at gå deres lønseddel igennem. Hver tredje unge mellem 18 til 34 år tjekker sjældent eller aldrig deres lønseddel.

- De unge står overfor et helt nyt arbejdsliv, og de skal til at sætte sig ind i både overenskomster og lønsedler. Det kan for mange virke uoverskueligt, men en lille fejl nu, kan nå at vokse sig rigtig stor, hvis den ikke bliver opdaget og rettet, siger Lizette Risgaard i pressemeddelelsen.

85.000 til gode

Og det er en rigtig god ide at sætte sig ind i, hvordan lønnen er sat sammen, når man træder ind på arbejdsmarkedet. Det fandt de to 21-årige blikkenslagerlærlinge Andreas Bülow Ratzke og Kenneth Skov ud af, fremgår det af pressemedelsen.

De gik begge til deres fagforening, fordi det så ud til, at de manglede feriepenge. Men da lønsedlerne blev ordentligt tjekket igennem, viste det sig, at de begge havde løn til gode, fordi deres sats ikke var blevet reguleret, som den skulle i forhold til overenskomsten. 85.000 kr. havde de til sammen til gode hos deres arbejdsgivere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.