Hvad sker der, hvis du stopper med at betale af på dit forbrugslån?

Hvis økonomien sejler eller er alt for stram, så har du måske overvejet at stoppe med at betale af på dit forbrugslån. Her er konsekvenserne.
Har du svært ved at overskue dit forbrugslån? Det bliver kun værre af at stoppe afdragene. Se her, hvilke muligheder du i stedet har.
Har du svært ved at overskue dit forbrugslån? Det bliver kun værre af at stoppe afdragene. Se her, hvilke muligheder du i stedet har. Foto: Scanpix/Modelfoto

Du vidste sikkert godt på forhånd, at et forbrugslån hos et privat selskab er alt for dyr en måde at låne penge. Men i en desperat situation foretager man måske ikke altid de bedste valg for sig selv.

Hvis økonomien er gået i hårdknude igen, så har du sikkert tænkt på, at det er fristende eller nærmest nødvendigt at stoppe med at betale af på lånet i hvert fald i en periode. Men hvad kan der egentlig ske ved det?

- Lidt af hvert, vil jeg sige, og meget afhænger af, hvad det er for en gæld, og hvad du i øvrigt ejer, forklarer socialrådgiver Susanne Lyngsø.

Lader dig være
I første omgang vil finansieringsselskabet lade dig være, men din gæld vil vokse støt, påpeger socialrådgiveren.

Derfor skader inklusion de andre elevers faglige niveau

- Hvis der er tale om gæld til forbrug lånt af private finansieringsselskaber, sker der i første omgang ikke så meget. Men gælden vokser jo med den urimelige rente og diverse gebyrer. På et tidspunkt vil selskabet sandsynligvis bede Fogedretten om at indkræve pengene hos dig, og så kommer der også omkostninger oven i gælden. En fogedsag er selvfølgelig ikke sjov, men den betyder ikke nødvendigvis så meget i praksis, hvis du ikke ejer noget, fogeden kan gøre udlæg i! Hvis du ikke har andet end det, du behøver, til at klare dagen og vejen, kan du afgive en insolvenserklæring til skifteretten, og så lader de dig være et stykke tid, siger Susanne Lyngsø.

Søg om hjælp
Hvis du ejer noget af værdi, så bør du få det solgt, så du kan afdrage på gælden. Ellers vil fogeden sørge for det. Forsøg også at få en aftale med finansieringsselskabet om en lavere rente, råder Susanne Lyngsø.

- Hvis du ejer noget, du kan sælge til at afdrage på gælden, skal det ske. Det kan være bil, sommerhus, malerier, meget dyre smykker og så videre. Hvis du ikke ejer noget, sker der ikke så meget mere – altså lige bortset fra at gælden står og vokser. Derfor er det også langt at foretrække at få en ordning med dem, man skylder penge, så man kan overskue og netop forhandle renterne ned. I gældsrådgivningerne kan de rådgive dig og eventuelt hjælpe med at forhandle nogle mere rimelige vilkår, forklarer hun.

Syv enkle råd til at få styr på din økonomi

Sidste udvej
Hvis det er helt umuligt for dig at afdrage på din gæld, og du ikke kan få lavere rente – ja så giver det sig selv, at du må stoppe, og så er der i princippet kun en mulighed tilbage.

- Hvis det heller ikke hjælper, så er det sidste udvej blot at stoppe betalingen helt, og så må gælden vokse, indtil din situation er afklaret, og du eventuelt kan søge om gældssanering. Undervejs bliver du nok også registreret i RKI-registret som dårlig betaler, men det sker der altså ikke det store ved – bortset fra at det selvfølgelig er en ubehagelig situation at være i, siger Susanne Lyngsø.

Sådan skal du agere, hvis du har gæld:  

  • Stop med at låne penge.
  • Spar på de penge, du har.
  • Kontakt SKAT, og sørg for, at dit skattekort er korrekt.
  • Tjek, om du har ret til støtte.
  • Få overblik over dine gældsposter.
  • Lav et budget, der skaber overblik.
  • Kontakt dem, du skylder penge, og få en aftale med dem.
  • Søg rådgivning!

Skæbnehistorie: Hendes mand levede et dobbeltliv med en anden kvinde

Gratis gældsrådgivning
Flere organisationer yder gældsrådgivning. Her er nogle af dem:

* Hos Forbrugerrådet Tænk yder de hjælp til borgere med høj gæld og et lavt rådighedsbeløb. Man skal henvende sig på et af centrene i København, Odense, Aalborg, Esbjerg, Nykøbing Falster eller Ringsted eller til deres landsdækkende telefonrådgivning. Du kan læse mere på gaeld.taenk.dk

* Finansrådet yder gældsrådgivning i samarbejde med KFUM’s Sociale Arbejde og Settlementet på Vesterbro. De rådgiver blandt andet om at afvikle og omlægge gæld. Se mere på kfumsoc.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.