"Hvad skal vi gøre, når forældre bliver sat på gaden med deres børn i favnen?"

Når Kirkens Korshær søndag samler penge ind til fordel for fattige i Danmark, skal pengene gå til madpakker til skolebørn og nærende, fed mad til udsatte familier. Avisen.dk har besøgt en børnecafé.
Antallet af fattige familier har nået et kritisk punkt i Danmark, og Kirkens Korshær er nødt til at indsamle penge for at skaffe den nødvendige hjælp.
Antallet af fattige familier har nået et kritisk punkt i Danmark, og Kirkens Korshær er nødt til at indsamle penge for at skaffe den nødvendige hjælp. Modelfoto: Bente Jæger

Over for Christianshavn Metrostation i København få hundrede meter fra Christiansborg knitrer det med staniol, når en gruppe danske skolebørn går ind i Kirkens Korshærs Varmestue og Børnecafé efter skole for at få smurt madpakker til næste dag.

Her kan de nemlig få alt det, som det kræver for at kæmpe sig igennem en lang dag. Og madpakken består ikke bare af en leverhørmer og en makrelmad.

Det fortæller leder af Kirken Korshærs Genbrugsbutik, Varmestue og Børnecafé i Torvegade på Christanshavn, Ingrid Flye.

- Der er meget status i at have en rigtig madpakke med i skolen. Disse børn vil nok ikke dø af sult, hvis vi ikke hjalp. Men en ostehaps, en god juice eller en frugtstang, det er der ikke råd til, siger Ingrid Flye.

Avisen.dk er på besøg, da Kirkens Korshær har råbt vagt i gevær. Alene afdelingen på Christianshavn har i år indtil videre smurt over 1.300 madpakker til børn af familier, der økonomisk ikke kan få det til at hænge sammen.

Det er ny rekord og vidner om et kæmpe behov, men Kirkens Korshær frygter, at det blot bliver værre. Derfor har de søndag iværksat deres første landsindsamling til fordel for fattige danskere siden 1938.

- Det er vigtigt for os at sige, at det ikke er dårlige forældre. De kæmper med næb og kløer. Men de foretager hårde valg, som at skaffe vintertøj til børnene, hvorefter der ikke er penge til mad, siger Ingrid Flye.

Hun fortæller, at der for hver måned kommer flere og flere familier til, der søger hjælp.

Resultat af kontanthjælpsloftet

Isa Østerbye og Helle Palm Varbæk arbejder til daglig i Børnecaféen. De fortæller, at brugerne er mennesker, der lever på et eksistensminimum, og kontanthjælpsloftet har yderligere strammet løkken.

- Vi ser nu effekten af kontanthjælpsloftet. Der kommer unge, som ikke har varmt nok tøj på. Det kan være en vinterjakke, hvor lynlåsen ikke virker, eller en ældre søskendes flyverdragt, der er alt for stor. Det kan også være lus. Det er dyrt at købe lusemiddel, så det prioriteres måske ikke altid. Det er enormt stigmatiserende, siger Isa Østerbye.

Selvom Kirkens Korshær er politisk neutral, lægger de ikke skjul på, at de ser behovet for landsindsamlingen som et resultat af den førte socialpolitik under den nuværende og tidligere regering.

- Man troede aldrig, at det skulle komme så vidt i et velfærdssamfund. Jeg synes, det er skræmmende, at man bare lukker øjnene for, at der er et problem. Jeg er dybt bekymret for fremtiden. Hvad skal vi gøre, når forældre bliver sat på gaden med deres børn i favnen, siger Helle Palm Varbæk.

Hverdagsting bliver til luksus

Børnecaféen ligner et fritidshjem. Alt er doneret, og hylderne på væggene bugner med H.C. Andersens eventyr og Cirkeline-bøger. I det tilstødende rum er der legetøj til de lidt ældre børn; et tv, computere og rollespilsvåben, som de ældre børn i 8-15 års alderen selv har lavet ud af gaffatape og flamingo. En lille dreng i børnehavealderen ligger på gulvet og prøver ihærdigt at fæstne en himmelblå puslespilsbrik til, hvad der ligner stavnen på et piratskib. 

- Jeg kan ikke finde ud af det, jamrer han frustreret og presser de to brikker, der tydeligvis ikke passer sammen, mod hinanden.

- Men skat, det er også et spil med over 100 brikker. Det er jo alt for svært, trøster hans mor, mens hun færdiggør en mad med æggekage og balancerer sin yngste datter på skødet.

De tilbud, som familier kan få i Torvegade, vil være hverdag i de fleste hjem, men når pengene er små, bliver det luksusgoder, der normalt ikke er råd til: En årlig sommertur til Bornholm, en biograftur en sjælden gang i mellem, daglige madpakker og tøj som ikke stumper. Hver torsdag er der fællesspisning. Her får brugerne serveret fed og nærende mad som ristaffel eller boller i karry, da medarbejderne er nervøse for, om de får sul nok på kroppen. Til Mortensaften bestod menuen af and og en dessert af risalamande.

- Der bliver skåret luksusting fra, som for andre danskere vil blive regnet for at være hverdagsting, siger Isa Østerbye. 

Ledelsens kontor bugner af marcipan, nougat, chokolade og Coca Cola. Kirkens Korshær er allerede begyndt at skaffe ting til julen. Fattigdom er nemlig ikke kun, om man har en varm seng at sove i eller får nok at spise.

En stor del af Kirkens Korshærs indsats handler om at give børnene oplevelser, der hører til en almindelig barndom i Danmark, så de ikke bliver udstødt af jævnaldrende. Af samme årsag står tre lettere slidte computere i Børnecaféen, så børnene kan spille computerspil og være med i samtalerne i skolens frikvarter.

Værdien af et netværk

Laura er kommet i Børnecaféen, siden den åbnede i 2007, og er alene med fire børn. Især fællesspisningen er noget, som børnene ser frem til.

- Det synes børnene er evig-sjovt. De bliver jo forkælet her oppe. Får dessert og saftevand. Det er så hyggeligt. Det er noget andet, kvidrer Laura, mens hun læser Politiken mellem puslespil og børnebøger.

Laura har ikke børnene med i dag. Hun er kommet forbi for at dele den glædelige nyhed, at hun er kommet i praktik i forbindelse med sin uddannelse.

Mange af brugerne har ikke noget netværk og kun sparsom kontakt til familie. 

 - Netværket er næsten det vigtigste. Så passer vi hinandens børn, og der bliver måske lige råbt "hey, er der nogen, som har en ekstra vinterjakke"? Og det er der måske, og så hjælper vi hinanden, siger Laura.

Hun ser også de andre mødre fra Børnecaféen privat. De er blevet venner, der støtter hinanden, hvor de kan. Laura er taknemmelig og har derfor meldt sig til indsamlingen søndag.

- Jeg har tvunget mine unger til at komme med ud på søndag. Vi har fået så meget her, så jeg synes, at nu må vi prøve at give noget igen. Jeg håber, vi kan få samlet lidt ind, griner Laura ved tanken om at hive ungerne fra dør til dør i novemberkulden.

Samfundet knækker over i to

Ingrid Flye fortæller, at der altid har været behov for hjælp til udsatte borgere som misbrugere, alkoholikere og hjemløse. De kommer i Torvegades varmestue og kan få et måltid varmt mad og vasket tøj. Men det er noget nyt, at der strømmer familier til for at få hjælp og at børn ligger og samler puslespil, mens duften fra kartoffel-porresuppen fra køkkenets store industrigryder spreder sig. 

- Måned for måned kan vi se, at der er mere efterspørgsel efter tilbud til familier, siger Ingrid Flye.

Kirkens Korshær har tilbud til familier på Christianshavn, i København, Aalborg, Aarhus og Herning og har i øjeblikket kontakt til lidt over 700 familier om året. Det er dog ofte skamfuldt at søge hjælp, og derfor regner Kirkens Korshær med, at de kun har fat i få af dem, som har brug for det. Alle som en kan de forskellige afdelinger fortælle om dybt desperate familier. 

Helle Palm Varbæk og Isa Østerbye, der dagligt arbejder med familierne, taler i munden på hinanden og snubler over ordene, når snakken falder på det stigende antal fattige i Danmark.

- Der er en grund til, at vi har landsindsamlingen. Der er familier, der ikke har råd til tre måltider mad om dagen, og dem ser vi jo dagligt, siger de.

Deres talestrøm afbrydes kun af lejlighedsvise slurke af en cola.

- Vi er i gang med at opdele Danmark i et A og et B-samfund, siger Helle Palm Varbæk, hvorefter Isa Østerbye afbryder.

- Vi ser rigtig meget skjult fattigdom. Personer der kæmper og på overfladen ser det ud som om, at det hænger sammen. Men kradser man lidt i overfladen krakelerer det hele, siger hun.

Knap halvdelen af Kirken Korshærs arbejde finansieres af genbrugsbutikkerne. Resten kommer dels fra offentlig støtte og private fonde. 

Laura er et opdigtet navn. Kvindens rigtige navn er redaktionen bekendt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.