Hvad har Løkke og Venstre imod kvinder?
Noget tyder på, at Venstre er et mandeparti - men hvorfor?

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Lad mig begynde med lidt af en sensation – nemlig at to af de nye Venstre-ministre netop har udpeget kvinder til nye spin-doktorer:

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen og sundhedsminister Sophie Løhde har valgt henholdsvis Marie Hjortdal og Alexandra Kaarsen som deres såkaldt særlige rådgivere.

Det sensationelle består slet og ret i, at de er kvinder – for ud af de 12 spin-doktorer, som er udpeget indtil videre, er 10 af dem mænd. Sølle to – eller 17 procent er kvinder.

NOGET TYDER SIMPELTHEN PÅ, AT VENSTRE ER ET MANDE-PARTI – og at statsminister Lars Løkke Rasmussen foretrækker at omgive sig med mænd:

For det første var Venstre et af de partier ved valget, som havde færrest kvinder at stemme på. 27 procent af partiets kandidater var kvinder.

For det andet er Venstre efter valget det parti med den laveste andel kvinder i Folketinget. 25 procent af folketingsmedlemmerne er kvinder.

For det tredje har Løkke udpeget det laveste antal kvinder i nogen regering, siden Poul Schlüters i 1982. Kun fem kvindelige ministre.

For det fjerde indtager ingen af de få kvindelige ministre nogle af de højeste poster. Stats-, udenrigs-, finans- og justitsministrene er alle mænd.

For det femte har Venstre udelukkende mænd på topposterne i deres folketingsgruppe. Gruppeformand, politisk-, finans-, udenrigs- og retsordfører er alle mænd.

For det sjette er blot 20 procent af Venstres hovedbestyrelse og sølle 13 procent af dets forretningsudvalg kvinder. Partisekretæren er, selvfølgelig, en mand.

For de syvende er Venstre nu det eneste parti i Folketinget, som aldrig har haft en kvindelig leder. End ikke nummer to eller tre har nogensinde været kvinde.

TINGENE HÆNGER SAMMEN – for ifølge undersøgelser, som Analyse Danmark lavede op til valget, tabte Venstre markant flere kvinder end mænd som vælgere i 2015 i forhold til 2011. Årsagen er ikke kun, at partiet er så mandetungt på alle ledelsesposter – men også, at dets politik typisk appellerer mest til mænd og mindst til kvinder. Husk på valgkampens slagnumre:

Nulvækst i den offentlige sektor, forslag om indespærring af 12-årige børn, hård kurs over for flygtninge og et folketingsmedlem, som såede tvivl om kvinders ret til fri abort – og læg dertil at en stribe Venstre-folk på de sociale medier, anført af folketingsmedlemmet Thomas Danielsen, stemplede Helle Thorning-Schmidt som 'skinger', 'skrigeballon' og fyldt med 'botox'.

Det er svært at lade være med at tænke over et enkelt og måske polemisk spørgsmål:

HVAD HAR LARS LØKKE og Venstre egentligt imod kvinder?

Svaret er nok, at statsministeren og partiet selvfølgelig ikke har noget imod kvinder som sådan, men at de meget grundigt bør overveje, hvorfor pokker de har så svært ved tiltrække kvindelige tillidsfolk, kandidater, folketingsmedlemmer, ministre og ansatte…

Så længe overvægten af mænd er så massiv, som den er i Venstre, så har partiet et problem, som kan hindre det i at vinde vælgere tilbage i stor stil.

Til sidst en ros til en foregangsmand – nemlig justitsminister Søren Pind, som faktisk med sit første officielle udnævnelse viser, hvordan man gør, hvis man gerne vil vise, at man kan vælge andre end mænd:

Af de fire nye politidirektører, som han har valgt, er to af dem kvinder – nemlig Kit Claudi Grøn-Iversen til Fyns Politi og Anna Barbara Sidenius Tønnes til Midt- og Vestsjællands Politi.

Det er jo ikke så svært at finde kvinder, som er lige så dygtige som mænd. Man skal såmænd bare åbne sine øjne…

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.