Hvad er det, som gør Thulesen-Dahl så stærk?
En af hans største styrker er evnen til at indrømme, at han tog fejl, og at han er villig til at korrigere sine fejl, når han opdager dem.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

På valgkampens første dag manifesterede Kristian Thulesen-Dahl sig endnu engang som en af landets allermest anerkendte politikere – også hos dem, der ikke er enige med ham:

Tre Megafon-målinger hos TV2 placerede ham nemlig helt i top blandt de ni partiledere– som den mest kompetente, den mest troværdige og den stærkeste i store tv-debat – og, nå, ja, så står han i spidsen for et parti, der står til en fænomenalt valg.

MEN HVAD POKKER er det, som Thulesen-Dahl kan, der gør ham så populær?

Jeg tror svaret er enkelt: Han er kompetent, sympatisk, ærlig og resultatsøgende.

De fire karakteristika er der kun få toppolitikere, som har. De fleste har kun en eller to af delene. Dansk Folkepartis 45-årige formand kan det hele – se bare:

Kompetent: Manden, der forhandlede alle sit partis finanslove med VK-regeringen fra 2001 til 2011, møder altid topforberedt op. Hans små gule sedler i de tykke finandslovs-bind eller sirligt pakkede plasticcharteks med dagens emner er ikoniske. Du finder ikke et menneske på Christiansborg, der ikke vil placere ham i toppen af de mest kompetente folkevalgte.

Sympatisk: Ikke en eneste gang har man set ham hovere over de høje meningsmålinger, som Dansk Folkeparti har fået under ham. Ikke en eneste gang – selv når partiet var størst i blå blok – har han underløbet Lars Løkke Rasmussen. Kun meget sjældent afbryder han andre i den debat. Han er simpelthen den galante herre, som alle personligt kan lide.

Ærlig: En af hans største styrker er evnen til at indrømme, at han tog fejl, og at han er villig til at korrigere sine fejl, når han opdager dem. Tænk på DONG-salget, som partiet først gik ind for. Tænk på dagpenge-reformen, som var hans ide, men som han i dag ønsker rullet tilbage. Mens andre stempler ham som hykler, ser vælgerne ham som en, der er til at tale fornuft med.

Resultatsøgende: Alle, der fulgte med i dansk politik i Fogh- og Løkke-årene ved, at Dansk Folkeparti er i stand til at indgå kompromisser. De er på ingen måde et ’alt-eller-intet-parti’, som Fremskridtspartiet i sin tid. De er omvendt et parti, som parat til at tage det sure med det søde. Personificeringen på dette er præcist den nuværende formand.

KOMBINATIONEN af de fire karakteristika – kompetent, sympatisk, ærlig, resultatsøgende – gør ham utrolig svær at håndtere for andre partier. Det meste preller simpelthen af på ham. Når der i disse dage eksempelvis forsøges at drives kiler ind mellem Venstre og Dansk Folkeparti om nulvækst, ja, så ved de fleste, at der såmænd nok skal komme et kompromis.

Ikke desto mindre er det helt afgørende for statsminister Helle Thorning-Schmidt at blive ved med at angribe Thulesen-Dahl. For at beholde magten er det nemlig åbenlyst, at Socialdemokratiet skal tilbageerobre godt 100.000 vælgere fra Dansk Folkeparti. Thorning og hendes folk skal derfor finde huller i panserglasset for at ryste Thulesen.

Det bliver ikke let – men der er ingen vej udenom.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.