VOLD MOD INDSATTE

Hva' så, Mette F.? Nu vil flertal beskytte whistleblowere

Venstre melder sig nu ind i koret af partier, der kræver bedre beskyttelse af fængselsbetjente og andre offentligt ansatte, der ytrer sig om kritisable forhold på arbejdspladsen. Det lægger pres på justitsministeren.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) er tavs omkring bedre beskyttelse af offentligt ansattes ytringsfrihed. Her ses ministeren under en 1. maj-tale.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) er tavs omkring bedre beskyttelse af offentligt ansattes ytringsfrihed. Her ses ministeren under en 1. maj-tale. Foto: Thomas Lekfeldt/Arkiv/Scanpix

Venstre, der er kendt for at være arbejdsgivernes parti, blander sig nu i debatten om offentligt ansattes ret til at ytre sig.

Menneskerettighedsordfører Jan E. Jørgensen er som Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten klar til at beskytte åbenmundede offentligt ansatte bedre, end de er i dag.

LÆS OGSÅ: S: Ansatte som Marianne skal beskyttes, men...

Hvis blandt andre politibetjente og fængselsbetjente ytrer sig om kritisable forhold på arbejdspladsen for eksempel magtmisbrug, skal de beskyttes mod uberettigede fyringer.

Misforstået korpsånd

- Det lyder umiddelbart fornuftigt. Det er vigtigt, at for eksempel vold mod indsatte kommer frem i lyset. Det er misforstået korpsånd at værne om det brodne kar i stedet for at værne om ham eller hende, der gør det rigtige, siger Jan E. Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjent taler ud: For meget vold mod indsatte

Venstres reaktion kommer, efter at fængselsbetjent Marianne Jørgensen har fortalt, at hun blev frosset ud fra sin arbejdsplads. Hun havde indberettet en kollega for voldelig adfærd mod en kvindelig indsat, fordi han tog kvælertag på den indsatte.

Venstre tegner sammen med Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten et flertal uden om regeringen. De fire partier har tilsammen 93 ud af Folketingets 179 mandater.

V: Vi har ikke noget imod flertal mod regeringen

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil stille spørgsmål til justitsminister Mette Frederiksen (S), der indtil nu har været tavs.

- Vi har ikke noget imod at lave et flertal mod regeringen. Det kræver kun, at vi kan blive enige om indholdet med de andre partier. Vi er modstandere af at lave en "one-size-fits-all", men der er helt sikkert et behov blandt for eksempel fængselsbetjente og politibetjente, siger Jan E. Jørgensen, der mener, at der er stor forskel på en lille vuggestue med fire ansatte og Kriminalforsorgen, der har flere tusinde ansatte i uniform.

LÆS OGSÅ: DF: Minister må ind i sag om vold mod indsatte

Han anbefaler Kriminalforsorgen at lave en whistleblower-ordning i mellemtiden.

En ordning, der også står på Enhedslistens og SF's ønskeliste.

LÆS OGSÅ: Politikere: Chefer må stoppe usund kultur i fængsler

Nultolerance over for magtmisbrug

Venstre mener, at det er særligt vigtigt med beskyttelse af offentligt ansatte, der har magtmonopol.

LÆS OGSÅ: Indsat: Fængselsbetjente ydmyger os og tager kvælertag

- Det kan ske, at der er magtanvendelser, som befinder sig i en gråzone. Men hvis en betjent overskrider sine magtbeføjelser, skal det standses, siger menneskerettighedsordfører Jan E. Jørgensen.

Avisen.dk afventer en kommentar fra justitsministeren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.