Hundeskruk? Det skal du vide før du køber

Hvordan finder du den perfekte firbenede bedste ven? Se her, hvad du skal vide, inden du køber et logrende familiemedlem.
En fransk bulldog er en såkaldt selskabshund og dermed et godt bud på en ny ven til dig, der skal have hund for første gang.
En fransk bulldog er en såkaldt selskabshund og dermed et godt bud på en ny ven til dig, der skal have hund for første gang. Foto: Colourbox/free

Der findes en jungle af hunderacer, massevis af opdrættere og endnu flere annoncer på nettet med lokkende billeder af søde hvalpe. Men hvad skal du egentlig vide som førstegangskøber, og hvordan vælger du den rigtige hund?

Når du først har besluttet dig for, at du vil dedikere din tid og dine penge til en hund, handler det om at vælge den rigtige race. Det betyder, at du skal finde den type hund, som passer til din livsstil. For kan du ikke opfylde hundens behov, bliver det ikke et hyggeligt bekendtskab.

- Når du køber hund, skal du sænke dine ambitioner. Du bør vælge en hund, som er mindre krævende end hvad du vil kunne klare på en god dag, siger adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub Lise Lotte Christensen til Ritzau Fokus.

Hun mener, at det giver det god mening at vælge en såkaldt selskabshund, som ofte kræver mindre end for eksempel en jagthund. Og når du tager ud for at se på hunde, er det vigtigt, at du ikke lader dig styre af købsprisen. Det er nemlig ikke det beløb, der er den største post på hundebudgettet.

- En hvalp kan godt koste 15.000 kroner at købe, men man skal i højere grad tænke over, hvad den koster om året, for en hund kan jo leve i 10-15 år. Det løber op i omkring 8.000 til 11.000 kroner hvert år, siger Lise Lotte Christensen.

Og kigger du på internathunde er det vigtigt at huske, at de ofte kræver en ekstra portion overskud til at tackle de udfordringer, der kan følge med. Tænk nøje over, om hunden får det bedste liv hos dig.

Når du første gang møder din måske kommende hund, skal du se efter sundhedstegn som livlighed, blank pels, klare øjne og gode omgivelser med høj hygiejne. Sådan lyder rådet fra dyrlæge Karina Ryborg.

Hun anbefaler, at du besøger hunden flere gange, før du køber. Og ser du noget mistænkeligt eller en hund, der ikke har det godt, skal du endelig ikke købe den for at få den væk derfra.

- Køb aldrig en hund af medlidenhed. Det belønner bare dem, der ikke behandler hunde ordentligt. Få dem hellere lukket ned ved at ringe til Dyreværnet, siger Karina Ryborg.

Gode råd ved hundekøb

- Køb en hund med stambog. Den er din eneste garanti for, hvilket blod hunden er blandet af.

- Køb kun hund hos sælgere, du kan finde via offentlige vejvisere. Du skal kunne henvende dig til sælger, hvis der skulle være noget galt med hunden.

- Få tjekket hos dyrlægen, at hunden er ID-mærket med en chip. Det skal den være senest som otte uger gammel.

- Husk at købeloven gælder. Det betyder, at du kan reklamere over hunden i den toårige garantiperiode.

Kilde: Dansk Kennel Klub

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.