Hunde i hjemmet holder udbredt børnesygdom væk

Jo flere hunde du har, jo lavere er risikoen for, at dit barn får børneeksem. Nyt dansk studie understøtter idéen om, at bakterier er vigtige for udviklingen af vores immunforsvar.
Der er mange fordele ved en hund i hjemmet. Blandt andet styrker den børns immunforsvar.
Der er mange fordele ved en hund i hjemmet. Blandt andet styrker den børns immunforsvar. Foto: Scanpix / Modelfoto

Den kroniske lidelse børneeksem er en af de hyppigst forekommende børnesygdomme i Vesten. I Danmark rammes omkring hvert femte barn af lidelsen, som giver kløende udslæt.

Men nu tyder det på, at der i kampen mod børneeksem er hjælp at hente hos menneskets bedste ven. Det skriver Videnskab.dk.

Et stort dansk studie fra forskningscentret COPSAC – Copenhagen Studies on Asthma in Childhood, viser, at risikoen for at udvikle børneeksem falder signifikant, jo flere hunde der er i hjemmet.

- Vi er ret overraskede over resultatet. Det imponerer mig især, at risikoen daler med antallet af hunde. Det er statistisk meget stærk dokumentation for, at der er en klar sammenhæng mellem hunde og risikoen for børneeksem, siger professor og overlæge Hans Bisgaard fra Dansk BørneAstma Center på Gentofte Hospital.

Læs mere hos Videnskab.dk: Derfor skal du ikke snave med din hund

Han er medforfatter til studiet, som netop er udgivet i tidsskriftet Allergy. 

To uafhængige forsøg bekræfter sammenhængen

Resultatet stammer fra undersøgelser af to store kohorter af danske familier, som COPSAC under ledelse af Hans Bisgaard har fulgt gennem flere år med det formål at finde årsagerne til astma og relaterede sygdomme – herunder børneeksem.

Under graviditeten og under og efter fødslen har forskerne fulgt børnene tæt og testet dem på alle tænkelige måder; blod, afføring, luftveje, og mange andre ting har været under luppen.

Læs mere hos Videnskab.dk: Har dyr følelser?

De deltagende familier har også svaret på en række spørgsmål om miljøet i hjemmet, blandt andet om de har hund.

»Nu har vi med to uafhængige kohorter vist, at hund i hjemmet væsentligt reducerer børns risiko for at udvikle eksem,« siger Hans Bisgaard.

Du kan læse resten af artiklen hos Videnskab.dk:

Hunde i hjemmet forebygger børneeksem

Læs også hos Videnskab.dk:

Kan jeg smitte mit kæledyr med sygdomme?

Bliver vilde dyr overvægtige ligesom kæledyr?

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.