Vold på jobbet

Hun fandt dødeligt såret kollega: "Jeg vil aldrig glemme det syn, der mødte mig den aften"

I et åbent brev til politikerne fortæller en kollega til den knivdræbte medarbejder på bostedet Lindegården om den skæbnesvanger aften i marts.
En kollega, der var til stede, da 57-årige Vivi Nielsen blev stukket ihjel af en beboer på Lindegården, opfordrer politikerne til at tage psykisk sygdom mere alvorligt.
En kollega, der var til stede, da 57-årige Vivi Nielsen blev stukket ihjel af en beboer på Lindegården, opfordrer politikerne til at tage psykisk sygdom mere alvorligt. Foto: Emil Hougaard/Scanpix/Arkiv

Langfredag i år blev 57-årige sosu-assistent Vivi stukket ned og dræbt af en psykisk syg beboer på det socialpsykiatriske bosted Center Lindegården i Roskilde.

Nu fortæller en kollega til Vivi i et åbent brev til politikerne om, hvordan hun oplevede den fatale aften og hvilke konsekvenser, det har fået for hendes liv. 

"Hvis denne forfærdelige hændelse var sket på Christiansborg, havde det ikke handlet om et møde ude i fremtiden. Der ville straks være taget aktion," skriver hun i brevet, som er sendt til alle politikere i Folketinget af Landsforeningen For Socialpædagoger, LFS. 

Det er så printet på min nethinde, at det følger mig overalt og hele tiden

LFS organiserer alle de pædagoger i København, som arbejder på socialpsykiatriske bosteder.

I brevet opfordrer LFS politikerne til at tage ansvar for patienter og pædagogers sikkerhed, efter der på bare fire år nu er begået fem drab i socialpsykiatrien.

Protesten fra fagforeningen er suppleret med brevskriverens hårrejsende beretning. LFS oplyser til Avisen.dk, at hun er 55 år og uddannet socialpædagog. Hun fortæller med sine egne ord, hvordan drabet på hendes kollega har ændret hendes liv for altid. Som hun skriver:

”Jeg vil aldrig glemme det syn, der mødte mig den aften i Hus 2. Det er så printet på min nethinde, at det følger mig overalt og hele tiden."

Læs hele beretningen på side 2 i det åbne brev:

 

Et liv blev taget

Medarbejderen beskriver, hvordan hun 25. marts - på hvad der forekom at være en ganske almindelig aftenvagt – pludselig hører overfaldsalarmen sætte i gang med beskeden ’overfald Vivi Hus 2’.

Hun beskriver, hvordan hun løb af sted sammen de andre kollegaer - som de altid gør, når alarmen ringer. Men synet, der mødte dem den aften, havde de ikke ventet.

”I dette øjeblik blev et liv taget, og mit og mine kollegers liv blev vendt på hovedet."

Vivi var blevet stukket i ryggen med en kniv af en beboer. 

Nåede at fremstamme navnet

En 30-årig psykisk syg mand og stofmisbruger havde fulgt efter Vivi ind i medicinrummet. Det viser overvågningsbilleder fra bostedet ifølge eb.dk. 

I dette øjeblik blev et liv taget, og mit og mine kollegers liv blev vendt på hovedet

I hånden havde han en 23 centimeter lang kniv, som han stak sosu-assistenten med bagfra. Kniven gik direkte i ind hendes lever, ødelagde store vener og ramte mavesækken, har eb.dk skrevet på baggrund af grundlovsforhøret i sagen.

Det var altså synet af en stærkt medtaget og blødende kollega, der mødte medarbejderne, som var kommet ilende til Hus 2.

Den hårdt sårede kvinde nåede at fremstamme navnet på gerningsmanden, inden hun blev hentet i ambulance. Hun døde senere på aften efter adskillelige hjertestop. 

Hvorfor er der ingen, der passer på os? 

Vivis kollega skriver i det åbne brev, at hun i dag er sygemeldt fra jobbet og at selv lyden af et nys eller et host giver hende hjertebanken og gør hende fysisk og psykisk dårlig.

Hun har mareridt hver nat og kæmper for at få sit liv og sin hverdag igen, skriver hun.

Og så er hun vred. Hun er både vred over at have mistet en kollega, der bare passede sit job, og at hun som vidne har fået vendt op og ned på sit liv.

Men hun er også vred over, at psykisk sygdom ikke bliver taget alvorligt nok, skriver hun blandt andet.

Hun efterlyser handling fra politikerne – og ikke i form af et møde langt ude i fremtiden.

”Hvorfor er der ikke nogen, der passer på os - os der går på arbejde for at gøre en forskel for samfundets mest udsatte?” spørger hun i brevet.

LFS bekræfter over for Avisen.dk, at brevskriveren er medlem af LFS, og at foreningen kender hendes identitet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.