"Hul i hovedet": FOA-Dennis raser over forslag om frivillige arbejdsløse

Fem kommuners ønske om at bruge dagpengemodtagere som frivillige er "absurd", mener Dennis Kristensen.
Dennis Kristensen er ikke tilfreds med et ønske fra fem kommuner om lettere at kunne bruge arbejdsløse som frivillige.
Dennis Kristensen er ikke tilfreds med et ønske fra fem kommuner om lettere at kunne bruge arbejdsløse som frivillige. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Det er et direkte angreb på offentligt ansattes beskæftigelse, når kommuner vil bruge arbejdsløse på dagpenge til at arbejde som frivillige for kommunen.

Det mener Dennis Kristensen, der er forbundsformand for FOA.

- Det her er det mest voldsomme angreb, jeg har set i forhold til frivillighed og kommunalt ansatte. Det handler om at kunne få udført opgaver gratis, som før kostede kommunerne penge, siger han.

Reaktionen kommer, efter Ugebrevet A4 torsdag skriver, at fem kommuner har søgt om dispensation fra en række regler, så det vil være muligt at lade dagpengemodtagere arbejde frivilligt for kommunen, uden at de bliver trukket i deres ydelse.

Ifølge Dennis Kristensen er der tale om et opgør med den måde, man indtil nu har tænkt frivillighed ind i den kommunale service.

- Nu har vi i mange år diskuteret frivillighed som noget, der skulle supplere det, de ansatte leverer i den offentlige service. Nu får vi i stedet et bud, der hedder, at de frivillige skal ind og overtage de her opgaver.

- Vi kommer i den absurde situation, at kommunerne skærer ned og sender mennesker ud i arbejdsløshed og derefter gerne vil have dem til at møde op og arbejde i kommunen igen, bare hvor de får dagpenge i stedet for deres løn, siger han.

Det er Nordfyns Kommune, Holbæk, Assens, Ringkøbing-Skjern og Slagelse, der har søgt om dispensation fra reglerne. Her afviser borgmestrene, at intentionen er at erstatte de offentligt ansatte med frivillige. De vil dog ikke afvise, at det alligevel kan ske i fremtiden.

Dennis Kristensen forudser, at det vil give en ulighed i, hvilken service borgerne får.

- Den yderste konsekvens er, at to personer, der skal have samme hjemmehjælp, får vidt forskellig hjælp. Den ene får en professionel med viden, erfaring og faglighed, og den anden får en frivillig med gode intentioner, siger han.

Dennis Kristensen har også ytret sin utilfredshed på Facebook, hvor han blandt andet kalder forslaget for "det rene hul i hovedet".

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.