Hovedstaden indkalder for sent til kræfttjek

Region Hovedstaden gennemgår 200.000 kvinders journaler efter forsinkelser på kræftscreening.
Kvinder i Region Hovedstaden bliver indkaldt for sent til undersøgelse for brystkræft, skriver Politiken.
Kvinder i Region Hovedstaden bliver indkaldt for sent til undersøgelse for brystkræft, skriver Politiken. Foto: KHAN TARIQ MIKKEL/free

Region Hovedstaden overholder ikke tidsfristerne for, hvornår kvinder mellem 50 og 69 år skal indkaldes til brystkræftscreening. Det skriver Politiken.

De skal indkaldes med maksimalt to år og tre måneders mellemrum, men lige nu bliver en del af kvinderne først indkaldt mellem en og to måneder senere, end de skulle have været.

Det er uklart, hvor mange af de 205.000 kvinder i screeningsprogrammet der er ramt af forsinkelserne. Regionen er i øjeblikket ved at undersøge, hvilke kvinder der er berørt, fremgår det af et notat sendt fra Region Hovedstaden til Sundhedsministeriet.

- Når screeningsprogrammet er forsinket, kan det betyde, at en kvindes kræftknude vokser sig større, end den ellers ville have gjort, og kræften kan nå at sprede sig, lyder kommentaren fra administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Formanden for regionens særlige kræftudvalg, Mette Abildgaard (K), fortæller til Politiken, at regionen er i gang med et "kæmpe arbejde for at udrede, hvad der skal til af økonomiske ressourcer, ekstra personale og eventuelt også ekstra udstyr, så vi igen kan overholde tidsfristerne. For det er klart, at det skal vi".

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.