Hovedet ligner et toilet: Giga-salamander fundet

I udgravningen af et gammelt flodleje i Portugal er forskere stødt på en gigantisk overraskelse: Kæmpe-salamandere.
Dette er en helt almindelig salamander i en ganske tilforladelig størrelse. Forestil dig så, at den er på størrelse med en bil og med et hoved, der ligner et wc-sæde.
Dette er en helt almindelig salamander i en ganske tilforladelig størrelse. Forestil dig så, at den er på størrelse med en bil og med et hoved, der ligner et wc-sæde. Scanpix arkiv

Et internationalt forskerhold fik sig noget af et chok, da de begyndte at grave i et oldgammelt, udtørret flodleje i det sydlige Portugal.

Op af jorden dukkede pludselig det ene skelet efter det andet af én fortidens mest utrolige kæmper: En enorm salamander på størrelse med en bil og med et stort hoved formet som et toiletsæde. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en illustration af, hvordan det mærkværdige dyr har set ud.


Efter at have samlet og nærstuderet de ældgamle kranier og blandt andet skulder- og benknogler, kan forskerteamet nu konkludere, at de har fundet en helt ny art af metoposauruser, en uddød gruppe af kæmpepadder, der levede for 220 millioner år siden i perioden Trias.

Læs mere på Videnskab.dk: Gigant-dino vejede ligeså meget som 12 elefanter

De var 2 meter lange rovdyr med en kampvægt på helt op til 100 kilo, de boede i vand og levede og jagede i flokke.

»I dag er de fleste padder temmelig små og harmløse. Men tilbage i Trias har disse gigantiske rovdyr gjort søer og floder til meget skræmmende steder at være,« fortæller palæontolog fra forskerteamet ph.d. Richard Butler fra University of Birmingham i en pressemeddelelse.

Læs mere på Videnskab.dk: Tohovedet salamander var ikke radio-aktiv – men stadig pænt mærkelig

Forskerholdet mener, at massegraven opstod fordi de gigantiske firben var blevet så specialiserede til livet i bestemte søer og floder, at de alle sammen hurtigt bukkede under, da klimaet ændrede sig og søerne og floderne tørrede ud.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Mystisk penisdyr ånder via huden

Uddøde dyrearter kan bringes til live igen

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.