Hov! Du kan blive syg af at spise for LIDT salt

Canadisk undersøgelse har skabt debat om, hvor meget salt der er godt for din sundhed.
For meget salt er usundt for hjertet - men hvad med for lidt salt? Forskerne er uenige.
For meget salt er usundt for hjertet - men hvad med for lidt salt? Forskerne er uenige. Foto: Scanpix / Arkiv

En canadisk undersøgelse af, hvilken virkning salt har på dit helbred, har skabt debat i forskerkredse.

Rapportens hovedforfatter, Andrew Mente fra McMaster’s Michael G. DeGroote School of Medicine i Canada, siger nemlig, at det vigtige spørgsmål ikke er, om blodtrykket er lavere ved et lavt indtag af salt. I stedet bør man stille spørgsmålet, om et lavt indtag af salt forbedrer sundheden.

Og netop den udtalelse får blandt andre den amerikanske hjerteforening, American Heart Association (AHA), til at tage afstand fra undersøgelsen og udtale, at den er fejlagtig, og at man ikke skal bruge det til at søge information om sund kost.

Det er en gængs opfattelse, at for højt saltindtag kan give blandt andet hjertekar-problemer, men ovennævnte undersøgelse viser, at et lavt saltindtag kan være usundt og lede til en øget risiko for at få hjertekarsygdomme.

133.118 undersøgt

Studiets resultater er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet, og her kan man læse, at forskerne har fulgt 133.118 deltagere fra 49 lande.

Undervejs har forskerne målt saltindholdet i deltagernes urin for at udregne, hvor meget salt de indtog på daglig basis. De fulgte personerne i 4,2 år og undersøgte sammenhængen af deres indtag af salt med, hvor vidt personerne fik forskellige hjertekarsygdomme, skriver Videnskab.dk.

Her fandt forskerne ifølge Redorbit.com, at et lavere indtag af salt i forhold til en gennemsnitlig canadier – 3.000 milligram om dagen – kunne kædes sammen med større antal slagtilfælde, blodpropper og højere dødelighed sammenlignet med dem, der indtog 3.500 – 4.000 milligram om dagen.

Den amerikanske hjerteforening AHA har gennemgået samtlige resultater på området, og holder i en pressemeddelelse fast i, at højest 1.500 milligram salt om dagen er det bedste for hjertets sundhed.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.