Host host! Du bør sygemelde dig i disse situationer

Ni ud af ti danskere tager syge på job. Men der er god grund til at blive hjemme, hvis du risikerer at smitte kollegaer, siger praktiserende læge Michael Dupont.
Du skal især blive hjemme, hvis du nyser og hoster.
Du skal især blive hjemme, hvis du nyser og hoster. Foto: Sonny Munk Carlsen/Scanpix

Hvis du er rask, kan du tage på arbejde. Er du syg, kan du blive hjemme.

Det kan virke som sund fornuft, men alligevel har ni ud af ti danskere mødt syge op på job for nylig. Det viser en ny rundspørge, somanalysebureauet Wilke har udført for Avisen.dk

Ifølge praktiserende læge fra Birkerød, Michael Dupont, tyder det på, at danskerne føler sig presset til at spille helt og møde op på arbejdet, selvom de egentlig er for syge.

- Det siger noget om, at vi har et presset arbejdsmarked, hvor man gør, hvad man kan, for at beholde jobbet. Så det kan være, at folk ikke tør blive hjemme, selvom det er den bedste idé, siger Michael Dupont.

Det kan nemlig være ganske egoistisk at møde op på arbejde, hvis du ender med bare at smitte flere.

- Du kan sagtens spille helt og møde på arbejde, men du bliver hurtigt til skurk, hvis du smitter alle dine kollegaer, siger Michael Dupont.

Pas især på infektionssygdomme

Først og fremmest skal man passe på sig selv, når man er syg. For hvis du bare knokler videre på arbejdet, kan du nemlig risikere at blive syg i længere tid.

- Du skal mærke efter, hvordan du har det, og om du kan præstere det, som du skal på arbejdet uden at forværre din nuværende sygdom, siger Michael Dupont.

Derudover er det vigtigt at sikre sig, at man ikke smitter sine kollegaer. Nys og host kan nemlig nemt sprede sig i et miljø, hvor man sidder tæt.

- Hvis du har en infektionssygdom som lungebetændelse eller kighoste, udsætter du andre for smittefare. Har du feber og hoster, så skal du ikke bevæge dig ind i et tætpakket kontormiljø, siger Michael Dupont.

Han understreger dog, at det er svært at sætte på formel, hvornår man skal blive hjemme fra arbejde. Det afhænger ikke blot af ens sygdom, men også af hvad man arbejder som.

- Hvis du sidder bag et skrivebord, kan du godt arbejde med et brækket ben, når det først er behandlet. Det kan du jo for eksempel ikke, hvis du er jord- og betonarbejder, siger Michael Dupont.

Småsløj? Så er det ok at arbejde

Selvom noget kunne tyde på, at danskerne burde blive lidt oftere hjemme fra job, når de er syge, er der stadig masser af situationer, hvor man kan udføre sit arbejde.

Mange hæfter sig for eksempel ved det gamle råd om, at børn skal have en feberfri dag hjemme, inden de kan komme i institution.

Rådet stammer fra Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge. Formålet er at sikre, at børn ikke skal komme i institution med nedsat modstandsdygtighed, så de nemmere bliver syge igen.

Reglen kan dog ikke overføres til voksne, mener Tyra Grove Krause, som er overlæge og afsnitsleder på infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut.

Voksne kan nemlig bedre mærke efter, hvordan de har det.

- Man skal ikke blive hjemme, hvis man er upåvirket og feberfri, siger hun.  

Michael Dupont advarer også mod pjæk. Hvis man blot har lidt snotnæse, kan man nemlig sagtens møde på arbejde i de fleste situationer, hvis man bruger håndsprit og holder lidt afstand til kollegaerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.