Åbenhed på jobbet

Homoseksuelle Michael: 'Jeg bliver sgu mobbet mere med, at jeg er socialdemokrat!'

For Michael Skov har det aldrig været et problem at fortælle på arbejdspladsen, at han er gift med en mand.
Efter 23 år i posten arbejder Michael Skov i dag i 3F København, og er under Copenhagen Pride med til at stå for fagforeningens bod på Rådhuspladsen.

Efter 23 år i posten arbejder Michael Skov i dag i 3F København, og er under Copenhagen Pride med til at stå for fagforeningens bod på Rådhuspladsen.

Privatfoto

For langt de fleste er det slet ikke så dramatisk at springe ud, som man går og frygter.

Sådan lyder det fra homoseksuelle Michael Skov, der har arbejdet 23 år i sorteringen hos Post Danmark.

 - Jeg kan ikke engang huske, hvornår jeg selv sagde første gang, at jeg er bøsse. Det var meget udramatisk og faldt vist helt naturligt i en pausesnak, hvor vi talte om, hvad vi havde lavet i weekenden. Jeg fortalte, hvad jeg havde lavet sammen med min mand, fordi sådan en har jeg nu engang. Så det har aldrig rigtig været et issue, siger han til Avisen.dk.

En ny undersøgelse, Epinion har lavet for LO, FTF og Akademikerne, viser, at fire ud af ti med en anden seksualitet end hetero slet ikke eller kun i lav grad at være åbne om deres seksualitet på arbejdspladsen. Hver femte vælger aldrig at springe ud, viser undersøgelsen, som Ugebrevet A4 har omtalt.

Mangfoldighed gør det nemmere

Undersøgelsen viser samtidig, at kun tre procent af dem, der er sprunget ud, oplever negative reaktioner fra kollegerne.

Det er et billede, Michael Skov kan genkende.

- Der er mange der tror, at det vil være meget værre at stå frem, end det i virkeligheden er. Når man passer sit arbejde og laver det samme som alle andre, så går folk mere op i det, end hvem man deler køkken og soveværelse med. Jeg er sgu blevet mobbet mere med, at jeg er Socialdemokrat, end med at jeg er bøsse, siger han.

På natholdet i posten er der folk med alle mulige forskellige baggrunde, fortæller Michael Skov. Han mener, at den store mangfoldighed er med til at gøre det lettere at være homoseksuel.

- Vi havde op mod 30 forskellige nationaliteter, der hvor jeg var, men det har vi sgu altid set som en styrke. Til julefrokosterne var der nogen, der ikke spiste ko og nogen, der ikke spiste gris, men det var jo bare et plus, for så fik vi jo en meget større buffet end alle andre! Og når vi så skulle i byen, kendte jeg måske nogle gode DJ’s, fordi jeg selv har været DJ på homodiskoteket Pan. Så vi har altid set mangfoldigheden som en styrke, siger Michael Skov.

Fik flere ud af skabet

I dag er Michael Skov ansat i 3F København og er under Copenhagen Pride med til at stå for fagforeningens bod på Rådhuspladsen.

Fra sin tid i posten kan han dog huske et enkelt tilfælde, hvor han følte, at det var vigtigt at fortælle kollegerne at han er homoseksuel.

Det var, da han stillede op som tillidsrepræsentant, en post, som han bestred i 15 år.

- Jeg sagde det sådan, at "bare lige så I alle sammen er klar over det, så er jeg altså gift med en mand." Men folk gik altså mere op i, om jeg kunne forhandle en ordentlig løn, fortæller Michael Skov.

Af undersøgelsen fremgår det, at kun 35 procent af de 500 svarpersoner oplever, at de kan gå til deres tillids- og arbejdsmiljørepræsentant eller fagforening med bekymringer i forbindelse med at fortælle åbent om deres seksualitet.

Det har fået flere til at efterspørge mere synlige fagforeninger på området.

Og det er noget, der virker, fortæller Michael Skov.

Mens han var tillidsrepræsentant på posten, oplevede han, hvordan der tilsyneladende var flere homoseksuelle på hans område end andre steder på arbejdspladsen. Noget, der ifølge postarbejderen var en helt naturlig forklaring på:

- På et tidspunkt var der en af de andre tillidsrepræsentanter, der spurgte, hvordan det kunne være, at der var så mange bøsser og lesbiske i mit område. Så sagde jeg til ham: 'Der er lige så mange i dit område! Men fordi jeg er åbent homoseksuel, er det blevet meget lettere for andre også at være det.'

- Jo flere, der står åbent frem, jo lettere er det for andre også at gøre det, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.