Hollande skriver historie og rejser til Cuba

Som den første franske præsident nogensinde besøger præsident Hollande den kommunistiske østat Cuba.
Frankrigs præsident, François Hollande, kan i maj bytte hvidvin ud med caribisk rom. Han skal på besøg til oversøiske franske besiddelser, men samtidig besøger han som den første franske præsident nogensinde Cuba.
Frankrigs præsident, François Hollande, kan i maj bytte hvidvin ud med caribisk rom. Han skal på besøg til oversøiske franske besiddelser, men samtidig besøger han som den første franske præsident nogensinde Cuba. Foto: Thibault Camus/AP

Frankrigs præsident, François Hollande, besøger den 11. maj Cuba, og dermed bliver han det første franske statsoverhoved, der sætter sine fødder i den kommunistiske stat i Caribien.

Det meddeler præsidentens kontor i Paris.

Hollandes besøg kommer på en rejse, der også bringer ham til de oversøiske franske besiddelser i Caribien Martinique og Guadeloupe.

Der er i disse år opbrud i Cubas forhold til Vesten - specielt efter at såvel den cubanske som den amerikanske ledelse har meddelt, at Cuba og USA skal i gang med at normalisere deres forhold efter over et halvt århundrede med kold krig.

Mandag sagde USA's præsident, Barack Obama, at han håber, at USA kan åbne en ambassade i Havana i Cuba i april.

Frankrig og Cuba har dog haft følere ude til hinanden i længere tid. I april 2014 var Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, i Cuba, hvor han mødtes med den cubanske leder, Raul Castro.

Også i 2014 indledte EU forhandlinger med Cuba om at øge samhandlen, investeringer og dialog om menneskerettigheder.

Franske virksomheder har dog allerede fundet vej til Cuba. Nyhedsbureauet Reuters skriver, at omkring 60 franske virksomheder opererer i Cuba, herunder byggekoncernen Bouygues, alkoholproducenten Pernod Ricard og hotelspecialisten Accor.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.