Høreskader på jobbet: I disse brancher er det værst

Fysisk arbejde er hårdt for andet end ryggen. Størstedelen af de 21.000 høreskader, der anmeldes, kommer af bygnings- og produktionsarbejde.
En høreskade går typisk ud over evnen til at høre lyde i de høje frekvenser. Det betyder, at stemmer flyder sammen til en mumlen.
En høreskade går typisk ud over evnen til at høre lyde i de høje frekvenser. Det betyder, at stemmer flyder sammen til en mumlen. Foto: Colourbox/free

Kniber det med at høre, hvad andre mennesker siger til dig? Så har du måske pådraget dig en høreskade på dit arbejde.

21.000 danskere meldte en høreskade til Arbejdsskadestyrelsen i 2014. Og selv om tallene for 2015 endnu ikke er opgjort, er der ikke noget, der tyder på, at antallet vil falde.

Har du endnu ingen problemer med hørelsen, var det måske på tide at tage dig nogle forholdsregler, siger Henrik Kolstad, der professor ved arbejdsmedicinsk klinik på Aarhus Universitetshospital, hvor han forsker i arbejdsbetingede sygdomme.

- Risikoen for høreskader stiger med det samme, hvorefter den flader ud. Efter 10 år, hvor skaden begynder at kunne mærkes, er det for sent. Derfor skal man beskytte ørene fra dag et, siger han.

Særligt hvis du arbejder med råstofudvinding og vandforsyning eller i byggeribranchen og landbruget, risikerer du at gå på pension med et høreapparat.

Her er høreskader nemlig den hyppigst anmeldte skade.

Det er de mange larmende maskiner i disse erhverv, der år for år stille og roligt nedbryder din hørelse, forklarer Henrik Kolstad.

- Det er det gennemsnitlige niveau af støj, man udsættes for dag efter dag, hørelsen tager skade af, og ikke de høje lyde i sig selv, siger han.

Det er dog ikke kun de store, larmende maskiner, man skal passe på.

Også selve rummet, man arbejder i, har betydning, fordi det kan forstærke de farlige lyde, siger Niels Ole Olesen, som er ingeniør hos Arbejdstilsynet.

- I lukkede rum med lydhårde vægge, som eksempelvis et slagteri, bliver lyden fra maskiner kastet tilbage med nærmest uformindsket styrke. På den måde bliver støjen selvforstærkende, og rummet bidrager negativt til støjniveauet, forklarer Niels Ole Olesen.

Arbejdstilsynet anbefaler, at du beskytter dine ører med høreværn, hvis du arbejder i støj, der overstiger 80 decibel.

Til sammenligning belaster trafikstøj fra en travl gade typisk ørene med 60-65 decibel.

Symptomerne på, at det er for sent at redde hørelsen, viser sig i det høje frekvensområde, forklarer Heidi Thestrup Kock, som er audiologist hos Budolfi Høreklinik i Aalborg.

- Får man en støjskade, eller en aldersbetinget hørenedsættelse, går det typisk ud over evnen til at høre de høje frekvenser. Det begynder at blive svært at høre, hvad de siger i fjernsynet, forklarer hun.

Her tager hørelsen størst skade på jobbet:
  • Råstofudvinding: 36,6 procent
  • El-, gas-, varme- og vandforsyning: 24,2 procent
  • Fremstillingsvirksomhed: 18,1 procent
  • Bygge og anlægsvirksomhed: 15,3 procent
  • Landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri: 15,2 procent
  • Transportvirksomhed: 11,5 procent
  • Pengeinstitutter og forsikringsbranchen: 9,1 procent
  • Arbejdsskadestyrelsen har opgjort antallet af anmeldte høreskader for perioden 2008-14. Procenttallet dækker over, hvor mange af det samlede antal skader, der var skader på hørelsen i de forskellige brancher.

 

Kilde: Arbejdsskadestyrelsen, Arbejdstilsynet

UDVID

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.